Železný vládce versus Noční král. V seriálovém muzeu zažijete Hru o trůny na vlastní kůži

Železný trůn vládce sedmi království, o který svádí boj několik mocných rodů. Uzavírají spojenectví nebo se vzájemně vraždí a všechny je ohrožuje tajemný Noční král, který chce vyhubit celé lidstvo. Fanoušci televizního seriálu z produkce HBO Hra o trůny mohouna své oblíbené dobrodružství zavzpomínat v muzeu uvnitř historických hradeb přístavu Split v Chorvatsku. Tam a také v dalším dalmatském městě Dubrovníku se totiž některé scény seriálu natáčely.

Jsme v pokladně muzea Hry o trůny. Je tu významná cedulka: Děti bez dozoru budou předhozeny drakům.

Za draky do Splitu

Splitské muzeum není velké. Je to pět místností, ve kterých si návštěvník na fotografiích z natáčení a ze samotného města může uvědomit, kde se některé dechberoucí scény natáčely.

Čtěte také

Majitel muzea Luka Galić vysvětluje, že Split se v seriálu změnil ve svobodné město Meereen, které ovládla matka draků Daenerys Targaryen. Jeden z jejích tří draků dokonce stráží vchod do muzea.

Nápad zřídit ve Splitu muzeum Hry o trůny nedostala ani radnice, ani regionální organizace pro podporu turistiky. Byla to skupina kamarádů, podnikatelů a fanoušků seriálu, která chtěla využít faktu, že se část příběhu točila na chorvatském pobřeží a rozhodla se přitáhnout turisty a milovníky dobrodružného příběhu do centra Splitu.

Kulisy ze sedmnáctého století

Je to čistě komerční projekt. Vstupné stojí 11 eur, tedy přes 260 korun. Naproti muzeu je navíc obchod se suvenýry, kde za trička, čepice, hrnky, plakáty nebo makety výzbroje fanoušci utratí další peníze.

V muzeu je průvodcem pan Drago Kovačević. Muž v hrubé hnědozelené sutaně. Nosí halenu mistrů z Citadely, učených mužů, kteří se vyznali v mnoha oborech a jako mudrci a lékaři působili na hradech šlechtických rodů po celé seriálové Západozemi a ve svobodných přístavech.

Hradby, zdi nebo dlážděné rampy seriálového města Meereen jsou ve skutečnosti části pevnosti Klis ze sedmnáctého století, která je vzdálená asi dvacet minut jízdy autem od Splitu. Tady matka draků Daenerys osvobodila otroky a otrokáře nechala přibít na kříže podél přístupové cesty do města.

Sáhněte si a vyfoťte se

Na dalších fotografiích ukazuje pan Drago filmové kulisy přímo ve Splitu. Tedy ne kulisy, ale skutečné interiéry. Sklepy slavného Diokleciánova paláce, které se v seriálu proměnily ve sluje, ve kterých v Meerenu drželi triumf v boji o nadvládu nad Západozemí – tedy draky.

Ve splitském muzeu jsou k vidění kostýmy jednotlivých postav, zbraně, štíty, sochy hlavních aktérů seriálu, modely celých měst

Ve splitském muzeu jsou k vidění kostýmy jednotlivých postav, zbraně, štíty, sochy hlavních aktérů seriálu, modely celých měst, kde se děj seriálu odehrává, ale také uťaté hlavy na kopí a speciální onyxový nůž, kterým se dali zabít bílí chodci – strašlivé bytosti z říše noci a ledu ohrožující lidskou civilizaci. A na některé exponáty je dokonce možné si i sáhnout.

Ten, kdo dobře zná všechny díly seriálu Hra o trůny, si možná bude chtít udělat vlastní fotografii, jak sedí za královským pracovním stolem. Někdo se možná bude chtít vyfotit s velkým dvouručním mečem, který má na konci rukojeti bílého vlka.

Majitel muzea Luka Galić vysvětluje, že Split se v  seriálu změnil ve svobodné město Meereen
autoři: Pavel Novák , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související