Zdeňka Psůtková: Jeden den Zděnky H. Jiřina Jirásková v příběhu oddané a tolerantní manželky architekta Josefa Hlávky

8. říjen 2022

Jiřina Jirásková v dramatickém monologu přibližuje život a soukromí druhé ženy největšího českého mecenáše, úspěšného stavitele a architekta Josefa Hlávky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Zděnka H. (Jiřina Jirásková) a zahradník (Radim Vašinka)
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 1997

Zděnka (starší podoba křestního jména Zdeňka) Hlávková měla již 43 let, když se vdala za úspěšného architekta a stavitele, velkého českého mecenáše Josefa Hlávku. Do manželství s pětapadesátiletým vdovcem vstupovala s vědomím, že půjde spíš o pragmatický svazek než o stvrzení milostného vzplanutí. Přesto se do konce svého života těžko vyrovnávala se skutečností, že pro svého muže bude vždycky jen „ta druhá“, životní láskou Josefa Hlávky totiž byla jeho první žena Marie.

Život ve stínu

Zděnka (Zdeňka) Havelková (1843–1902) pocházela z českého šlechtického rodu. Byla vzdělaná i hudebně nadaná. Za svobodna působila jako klavíristka a zpěvačka. Po svatbě s Hlávkou se stala především podporovatelkou aktivit svého muže, šetrnou hospodyní a hostitelkou četných návštěv českých umělců a vlastenců na zámku v Lužanech. Vědomě ustoupila do stínu svého slavného a váženého muže a strávila v něm celý život.

V monologickém dramatu Zdeňky Psůtkové dostává Zděnka Hlávková konečně slovo. Stárnoucí žena je jako tolikrát sama doma na lužanském zámku a zdá se, že má pro sebe celý den, aby mohla zrekapitulovat všechny radosti i strasti, které jí soužití s velkým českým mecenášem přineslo.

Rozhlasová hra z roku 1997 byla oceněna ve vyzývací soutěži Českého rozhlasu. Režie se ujala Markéta Jahodová a titulní roli svěřila herečce Jiřině Jiráskové.

Spustit audio

Související