Zdenka Braunerová: Bylo mi jako ve snu

6. květen 2007

V únoru roku 1883 odjíždí čtyřiadvacetiletá malířka Zdenka Braunerová do Itálie. Na pětiměsíční italskou pouť, která trvala od 9. února do 9.června 1883 a vedla z Benátek do Neapole a zase zpátky, si s sebou Zdenka Braunerová vzala zápisník formátu A5, který se začal pomalu plnit postřehy, záznamy a dojmy. Na bílé stránky zápisníku vstupuje architektura, galerie, obrazy, fresky, interiéry chrámů, vyjížďky do volné krajiny, záznamy rozhovorů a setkání s malíři, básníky a církevními hodnostáři.

Souzvuk z italského cestovní deníku Zdenky Braunerové připravila Jana Doležalová. V režii Markéty Jahodové účinkují Andrea Elsnerová a Jana Franková.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.