Zdeněk Matěj Kuděj: Světoví lidé

6. duben 2019

Český spisovatel, novinář, překladatel a cestovatel Zdeněk Matěj Kuděj se rád toulal i po Česku. Pro své výpravy si oblíbil zejména Vysočinu, což se společně s tématem tuláctví odrazilo i v krátké povídce Světoví lidé z roku 1955. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zdeněk Matěj Kuděj se narodil 24. listopadu 1881. Kromě novel a sci-fi povídek publikoval v novinách i zážitky z cest. Když na začátku 20. století projížděl Ameriku, vyzkoušel si nejrůznější povolání od umývače nádobí po dělníka. Právě tam načerpal inspiraci pro svůj čtyřdílný povídkový soubor Sid z roku 1941.

Zdeněk Matěj Kuděj na fotografii neznámého autora z roku 1921

Několik let strávil v Podkarpatské Rusi, ale rád se toulal i po Česku. Společníkem na cestě mu byl jeho dobrý přítel, spisovatel Jaroslav Hašek, jak je patrné z románu Ve dvou se to lépe táhne.

Fenomén takzvaných baťůžkářů a couchsurfingu není záležitostí jenom poslední doby, jak dokazuje právě povídka Světoví lidé z roku 1955. Vyprávění nás přenese do Českomoravské vrchoviny za postavou Zlého dědka. V jeho případě se rozhodně nejedná o žádné nomen omen. Zlý dědek je totiž naopak ztělesněním solidarity a přátelskosti. Rád potkává světové lidi", kterým jejich životní poutě zpříjemňuje nabídkou útočiště ve svém vlastním domě. Jde o kočovníky, umělce, zkušené cestovatele ale i tuláky, kteří například dědkovi pomohou prací výměnou za ubytování. Dozvíme se o osudech tří jeho nejoblíbenějších a nejstálejších návštěvníků.

Josef Somr

Účinkuje: Josef Somr

Připravila: Jana Doležalová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2008. 

Spustit audio