Zdeněk Matěj Kuděj: Návrat skláře Habáska

30. červen 2020

Povídkový fragment z nedokončeného románu Mariánská huť spisovatele, překladatele, dobrodruha a Haškova bohémského druha Zdeňka Matěje Kuděje. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Hynek Čermák
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Natália Deáková
Natočeno: v roce 2012

V 50. letech 20. století se romanopisec a dobrodruh Zdeněk Matěj Kuděj zavázal, že napíše pro Krajské nakladatelství v Havlíčkově Brodě román o sklářích a Vysočině s názvem Mariánská huť. Ještě než začal psát, vybral si na tuto práci od nakladatelství finanční zálohu. Román psal, ale nakladatelství ho marně upomínalo o rukopis. Bohémský autor podle zvyku svého dávného přítele Jaroslava Haška prodal totiž rukopis nedokončeného románu Jaroslavu Císařovi. Torzo románu Mariánská huť tak vyšlo až po Kudějově smrti v roce 1964 a fragment Návrat skláře Habáska je jeho finální částí.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.