Zdeněk Karel Slabý: „Dětské literatuře u nás chybí dobrá reklama“

15. listopad 2016

Zkraje příštího roku tomu bude padesát let, co se v časopise Mateřídouška poprvé objevily Příběhy kocoura Vavřince. „Pravděpodobně to byl první poválečný československý komiks,“ vzpomínal v Telefonotéce Zdeněk Karel Slabý. Příběhy kocoura Vavřince napsal spolu se svojí manželkou Dagmar Lhotovou, autorkou nádherných obrázků je Věra Faltová.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

S Dagmar Lhotovou se Slabý poznal díky revue Zlatý máj, kde pracoval jako redaktor a později jako šéfredaktor. „Vlastně jsme se poznali ještě před mým nástupem. Státní nakladatelství dětské knihy, které Zlatý máj vydávalo a kde taky byla Dagmar zaměstnaná, pořádalo výjezd na Moravu. V autobuse jsme se na sebe podívali a tím byla předurčena nejen naše budoucnost, ale možná i Kocour Vavřinec,“ vyprávěl s úsměvem Zdeněk Karel Slabý ve vysílání.

A bonus k Vavřincovi: příští rok vyjde cédéčko se skladbami, ke kterým byly mnoha renomovaným interpretům české alternativní hudby inspirací právě Příběhy kocoura Vavřince.

S paní Lhotovou pak Slabý spolupracoval na několika knížkách, a vzájemně se inspirovali. „Každý máme jiný pohled na literaturu, ale tím, jak jsme jiní, jsme se skvěle doplňovali,“ pochvaluje si. Oba dva spoluvytvářeli skvělou tradici české literatury pro děti. Jak ale Slabý podotýká, na tu se dnes už jenom vzpomíná.

Zahraniční tvůrci si dovedou domluvit skvělou reklamu, a to i tehdy, když ji vlastně nepotřebují. Třeba u takového Harryho Pottera čtenáři už vědí, že jde o bestseller. Ovšem naši nakladatelé o svých titulech mluví málo. Nemluvě o tom, jak se o opravdu skvělých knihách mluví – či spíše nemluví – v rozhlase a televizi. Je to velká škoda.

Jako manžel-gentleman nezapomněl Slabý v Telefonotéce popovídat i o knihách své manželky, především O zemi Tam a Jinde a Kouzelné léto. „Hlavně knihu O zemi Tam a Jinde Dáše závidím,“ řekl s nadsázkou Slabý a pokračoval: „Kdyby vyšla v zahraničí, tak by třeba filmaři Dáše utrhali ruce, jak by se o ni přetahovali. Jsou takoví, kteří ji dokonce přirovnávají k Alence v říši divů,“ netají se obdivem k práci své ženy Zdeněk Karel Slabý.

Ale samozřejmě si stojí i za svojí prací, ať už jde o knihy pro děti nebo pro dospělé. Z těch aktuálně vydaných to jsou tituly A papoušek hledá svůj zelený klobouk neboli Podivná kniha pohádek nebo Bukukururuna. Co se dětí týče. A pro dospělé je tu skvělá kniha vzpomínek na velikány československé kultury, se kterými se Slabý přátelil, nazvaná Potkávání setkávání / Listování v osudech.

Nemluvě o hudebně kritické a publicistické činnosti pana Slabého. Ta by vydala na samostatný článek. Každopádně Zdeněk Karel Slabý potěšilo v éteru všechny ty, kteří mají rádi dobrou literaturu a hudbu a zajímají se o vývoj jednak psaní pro děti, jednak dětského vnímání od 60. let minulého století po dnešek. A potěšil i svým kultivovaným, velmi příjemným projevem.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio