Zdena Tominová: Ticho. Apokalyptický příběh z doby okupace

17. červen 2022

Ticho a strach. Nic nebude, jen ta studená, nekonečně rozlezlá příšera se teď bude roztahovat všude, až se pomstí tomuto malému světu, který byl živý a vymykal se z jejího obludného řádu... Jana Ondrušková čte apokalyptický příběh, ve kterém rezonuje úzkostná atmosféra okupace Československa v roce 1968. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jana Ondrušková
Připravil: Michal Jareš
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 17. 6. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

V roce 1969, kdy povídka Ticho vyšla v Mladém světě, byla Zdena Tominová čerstvou absolventkou filozofie a sociologie na FF UK. Poté pracovala v Pražské informační službě jako tlumočnice. Podepsala Chartu 77 a v roce 1979 byla i její mluvčí.

V období normalizace na svou osobní statečnost doplatila pronásledováním ze strany Státní bezpečnosti, jejíž agrese se vystupňovala až k fyzickému napadení. Na začátku 80. let byla Zdena Tominová donucena k odchodu do emigrace. Ve Velké Británii žila do jara 2019. Pracovala v BBC, angažovala se ve prospěch českého disentu. V této době napsala také dva romány, které ale dosud česky nevyšly. Krátce před svou smrtí v roce 2020 se vrátila do Prahy.

Jako prozaička je u nás Zdena Tominová neznámá, stejně jako nebyla známá ani její básnická tvorba, která v roce 2018 vyšla v souboru Cesta za moře. Zdena Tominová (tehdy ještě Holubová) patřila v 60. letech k surrealistickému Okruhu UDS soustředěnému kolem Vratislava Effenbergera. Jejími blízkými přáteli byli Stanislav Dvorský, Prokop Voskovec a Petr Král.

Literární pozůstalost Zdeny Tominové v současnosti (2022) zpracovává autorčin syn Marek Tomin a ve spolupráci s nakladatelstvím Aula ji chystá k vydání.

autoři: Michal Jareš , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.