Kieślowski tvrdil, že důležité prožitky hlavních postav by se měly vyjadřovat hudbou, říká jeho dvorní skladatel Zbigniew Preisner

6. červen 2021

Dnes je tento polský skladatel jedním z vůdčích osobností své generace a to i přesto, že je v hudbě samoukem. Ve svých třiceti letech složil hudbu pro film „Bez konce“ režiséra Krzystofa Kieślowského a tím začala jejich několikaletá blízká spolupráce. Vše skončilo režisérovou náhlou smrtí v roce 1996.

Jako reakci na tuto událost složil Preisner monumentální „Requiem za mého přítele“, skladbu k uctění památky jednoho z nejvýznamnějších režisérů všech dob. Klapkou vás provede Kristýna Šrámková.

Smetanova Litomyšl 2022
Zbigniew Preisner: Requiem za mého přítele pro sóla sbor a orchestr

Přímý přenos vysíláme 16. 6. od 20:30.
Účinkují Jana Sibera (soprán), Lucie Silkenová (soprán), Jan Mikušek (kontratenor), Tomáš Badura (tenor), Václav Jeřábek (bas), Daniela Valtová Kosinová (varhany), členky Královehradeckého dětského sboru JITRO.
Natálie Štorková, Hana Kavalírová – soprán, Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a Filharmonie Hradec Králové, řídí Rastislav Štúr. 
Slovem provází Lucie Hradilová.

Dekalog (1989) je deset televizních filmů na téma Deseti božích přikázání. Preisnerova hudba mění charakter stejně, jako estetika kamery, v každém dílu. Už v Dekalogu do děje poprvé vstupuje smyšlený holandský skladatel Van den Budenmayer. Jeho kantáta se stává součástí děje ve filmu Dvojí život Veroniky (1991), prvního filmu natočeného ve Francii. Tam se režisér rozhodl zůstat a natočit trilogii s názvem Tři barvy: Modrá, Bílá, Červená.

Čtěte také

Modré hudba opět významně zasahuje do děje. Hlavní hrdinka (Juliette Binoche) se rozhodne dokončit a uvést skladbu tragicky zemřelého manžela. Závěr trilogie - Červená - je zároveň poslední dílo, které Kieślowski sám dokončil. Filmem prochází různě instrumentované téma v rytmu Bolera. Preisner tak cyklicky se opakujícím rytmem podtrhává význam zápletky celého filmu. „Kieślowski měl rád jednoduchou hudbu, i když ji hrál obří orchestr.“ dodává Preisner.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.