Záznam koncertu: SOČR zahrál dva parádní kousky z odkazu Antonína Dvořáka

18. leden 2017

Živě ze Studia 1 v budově Českého rozhlasu vysílala stanice Vltava v úterý 24. ledna třetí koncert řady Tady žije SOČR. Na programu byly dvě Dvořákovy serenády. Bez dirigenta.


PROGRAM:
Antonín Dvořák: Serenáda pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas d moll op. 44 (22 min)
Serenáda pro smyčcový orchestr E dur op. 22 (29 min)

Dechaři pod vedením hobojisty Zdeňka Ryse se blýskli v Serenádě pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas, ke které skladatele inspiroval koncert Vídeňských filharmoniků a tamní uvedení Mozartovy Serenády B dur pro dechové nástroje. Druhou položkou večera byla pochopitelně Serenáda pro smyčcové nástroje E dur. Koncertní mistr Vlastimil Kobrle přizval k jejímu provedení dalších osmnáct hudebníků.

Dvořákova hudba je sice do jisté míry klasicistně uměřená, svým charakterem každopádně bytostně česká. Okouzlila mnohé, včetně Johannesa Brahmse. Bylo zajímavé vyslechnout si, jak se hudebníci na provedení skladeb připravovali, zda objevili nějaké mimořádně inspirativní nahrávky a do jaké míry jim byly pomocníkem nové notové materiály, které vydalo nakladatelství Bärenreiter. Jeho šéfredaktorka a programová manažerka Eva Velická byla přítomna k rozhovoru, stejně jako dramaturg SOČRu Josef Třeštík.

Koncertem provázeli moderátoři Jitka Novotná a Vasil Fridrich.

autoři: Petr Veber , SOČR
Spustit audio