Zažijte město jinak se stanicí Vltava

14. září 2018

Ulice bez aut, zato plné koncertů, divadel, workshopů, pokusů nebo přednášek o architektuře. Tak bude vypadat 13. ročník slavností Zažít město jinak. Už 15. září vylezou sousedé z celé republiky ze svých ulit a stráví den společně ve „městě snů“.

Vysazení stromu Kapesníkovníku, lampionový průvod ve špatně osvětlených podchodech, pletení šály pro sochu Paegase, postapokalyptická sportovní hra nebo venkovní instalace Městského lapače snů v Hybešově ulici. To všechno bude k vidění v ulicích třetí zářijovou sobotu. Akci pořádají stovky dobrovolníků z celé republiky a koordinuje spolek Auto*Mat.

Zažít město jinak

Letošní téma, které propojí jednotlivé lokality zní Město snů. „Na počátku slavností Zažít město jinak byl taky sen. Sen o tom, jak by mohlo vypadat Smetanovo nábřeží bez aut, sen o tom, jak by pražské ulice mohly ožít sousedskou zábavou  a jak by to vypadalo, kdyby se dopravní komunikace a hřiště na chvíli proměnily na hřiště a zahrádky. Po třinácti letech takových míst po celé republice přibývá a skutečnost tak do značné míry náš sen předčila. Ale snít nepřestáváme, sníme o městě kvalitních veřejných prostranství, o městě kde jsou chodec a cyklista preferovanou, nikoliv trpěnou skupinou a o městě kde je radost žít (a dýchat),” říká Martin Šotola z Auto*Matu.  

Zažít město jinak

Místo, se kterým nelze nepočítat, je karlínská scéna v Křižíkově ulici. Vltava se přičiní o hlavní ve 20.00 hod. koncertním programem rozhlasového pořadu RÁDIO DADA: DEBBI LOVE A PŘÁTELE. Pod projektem se skrývá Bio Masha, která reaguje na aktuální dění v životě a světě mluveným slovem, Luděk Kazda rámuje dění v akustické obrazy. Při návštěvě koncertu se budete zaručeně bavit, ale i experimentovat.

Biomasha

Pořad RÁDIO DADA je vysílán pravidelně v pátek ve 22.00 hod. na Vltavě. Jde o volnou rozhlasovou disciplínu, improvizaci na pomezí talk show a stand-up s přesahem k rozhlasové hře. Svá více i méně vypečená menu nabízejí Ondřej Cihlář (Vyvážená revue), Igor Malijevský s Václavem Kahudou (Večerní škola pro pokročilé), Petr Marek (Dospělý večer) a Bio Masha (Debbi Love). Archiv pořadu je zde.

Kánon100: Hlasujte o nejlepší české umění od roku 1918

Kánon100

Osudy dobrého vojáka Švejka, Spalovač mrtvol, Růžový tank. Které z kanonických děl vytvořených během sta let od vzniku První republiky považujeme za nejvýznamnější? Vltavský projekt Kánon100 vrcholí velkým posluchačským hlasováním. Přepište s námi dějiny českého umění!

Růžový tank, Spalovač mrtvol a Osudy dobrého vojáka Švejka. Která česká díla patří do kánonu našeho umění? Vltavský projekt Kánon100 se pokouší shromáždit nejvýznamnější umělecká díla vytvořená během sta let existence našeho novodobého samostatného státu.
Odborníci vybrali 100 uměleckých děl, z nichž široká veřejnost vybírá ty nejlepší. Přepište s námi dějiny českého umění! Rozhodnout se můžete i během dne Zažít město jinak na ulici Vojtěšská u Knihkupectví ArtMap, kde si poslechnete ukázky z tvorby autorské čtení spisovatelů, jako jsou Ivan Martin Jirous, Jaroslav Seifert, František Halas a jiní. Hlasovat v projektu Kánon100 můžete i dnes na webu Vltavy.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Související