Zavřené jsou památky, divadla, knihovny, muzea a galerie. Jak moc ochrana před koronavirem omezí kulturu v Česku?

10. březen 2020

Bezpečnostní rada státu kvůli šíření koronaviru preventivně zakázala pořádání akcí s účastí více než 100 lidí. A to s platností od 10. března 18:00. Ministerstvo kultury rozhodlo o dočasném uzavření všech svých příspěvkových organizací a velkých národních institucí pro veřejnost.

Pro aktuální informace sledujte online reportáž iRozhlasu a webové nebo facebookové stánky konkrétních institucí.

„Nejsme schopni vyloučit, že se v galeriích, muzeích či knihovnách shromáždí větší množství lidí," řekl Zaorálek s tím, že v divadlech, studovnách či knihovnách není možné dodržet doporučený limit dvoumetrového odstupu mezi lidmi, aby se předcházelo nákaze koronavirem.

Čtěte také

Na mimořádné opatření okamžitě zareagovaly i další kulturní instituce po celém Česku. Nejen organizace zřizované státem, městy či kraji, ale také nezávislé organizace. Zrušeny byly festivaly, koncerty, divadelní představení. Zavřela také některá kina. Jiná chtějí regulovat počty návštěvníků.

DIVADLO

Všechna představení zrušila Národní divadla v Praze i v Brně a postupně vrací divákům vstupné. Stejně jako řada dalších divadel s kapacitou nad 100 diváků. Předávání Cen divadelní kritiky, které se bude konat 16. března v divadle Komedie, se uskuteční bez účasti diváků.

FILM

Zákaz se dotknul také filmových festivalů, a to i právě probíhajícího festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pořadatelé také zrušili mezinárodní filmovou přehlídku Febiofest, která měla začít 19. března, i FAMUFEST, který měl začít 25. března.

PAMÁTKY

Pražský hrad uzavřel všechny své návštěvnické a výstavní objekty a zrušil i pravidelné polední slavnostní střídání Hradní stráže. Zavřené jsou také hrady a zámky s celoročním provozem jako třeba zámek v Třeboni, zámek Sychrov, zámek v Mníšku pod Brdy, hrad Nové Hrady, zámek Hluboká nad Vltavou nebo hrad Karlštejn. A Národní památkový ústav odložil zahájení hlavní návštěvnické sezóny, která byla původně plánovaná 1. dubna, na neurčito.

MUZEA A GALERIE

Národní galerie Praha původně nechtěla své výstavní prostory zavřít a plánovala regulovat počet návštěvníků, ministerstvo kultury ovšem rozhodlo o dočasném uzavření všech kulturních institucí zřizovaných státem a velkých národních institucí. Platí to nejen pro Národní galerii Praha, ale i Národní muzeum, Uměleckoprůmyslové muzeum, Moravskou galerii v Brně, Muzeum umění Olomouc, Památníky Lidce a Terezín nebo Národní knihovnu a Moravskou zemskou knihovnu v Brně.

HUDBA

Také Česká filharmonie zrušila minimálně do konce příštího týdne akce v pražském Rudolfinu nad 100 osob. Akce pro mateřské školy a koncerty pro méně než 100 lidí se konat budou.

Spustit audio