Zastupitelé Prostějova jednali o stavbě nákupní galerie za zavřenými dveřmi. Zákon to ale neumožňuje

20. únor 2018

Bez veřejnosti, mikrofonů i kamer, tak probíhala v pondělí odpoledne druhá část jednání prostějovského zastupitelstva. Na řadu totiž přišel bod týkající se problémové stavby nákupní galerie v centru města. Radnice předala pravomoc k jednání právní kanceláři. A právě její zástupci na hodinovém uzavřeném jednání mluvili se zastupiteli. Podle politologa Pavla Šardína ale takový postup zákon nedovoluje. Zasedání obecního zastupitelstva musí být veřejná.

„Prosím všechny přítomné kromě členů zastupitelstva, aby opustili místnost. Další jednání zastupitelstva bude neveřejné,“ vykázala prostějovská primátorka Alena Rašková z ČSSD z jednacího sálu veřejnost, novináře i úředníky magistrátu. Nařídila také vypnout všechny mikrofony a kamery, které jindy přenáší jednání online.

„Já jsem se hlásil do diskuze. Bývá zvykem, že občan hovoří první, tak jsem se ptal, jak to bude,“ popisuje Rostislav Matl, který měl dotaz k bodu týkajícímu se sporné stavby nákupní galerie v centru Prostějova.

Právě smlouvy s investorem obchodního centra, společností Manthellan, zastupitelé za zavřenými dveřmi projednávali. Za opozici to potvrdil Jan Navrátil zvolený za Změnu pro Prostějov. „Ten způsob jednání, kdy byla vykázána veřejnost, mě uráží,“ dodal.

Primátorka se k vykázání veřejnosti odmítla vyjádřit s tím, že šlo o přestávku. Podle politologa Pavla Šardína je ale takové jednání nestandardní. „Nesetkal jsem se s ničím takovým. Jakékoliv konání neveřejných zasedání zastupitelstva obce zákon vůbec nepřipouští. Připouští maximálně poradu, ale občané i zastupitelé jsou potom seznámení s těmi dohodami, které se učinily,“ uvedl Šaradín.

Aktivista se obrátil na ministerstvo vnitra

Prostějovský aktivista Jakub Čech považuje rozhodnutí vedení města za krok zpět: „Mně to připadá naprosto nehorázné a je úplně jedno, jestli tomu říkají řízená přestávka nebo pauza na oběd. Prostě jednán a svou povahou je to zasedání zastupitelstva.“

Jakub Čech proto ještě v průběhu neveřejného jednání podal podnět na ministerstvo vnitra.

autor: tas
Spustit audio