Zase jedna dobře nafouknutá bublina

29. září 2004

Lákavé informace a (alespoň na tanec rozsáhlá) reklamní kampaň předcházela vystoupení The Parsons Dance Company z Broadwaye. Skutečnost byla opravdu nevšední, ale bohužel ve smyslu hluboké podprůměrnosti.

Nelze než upřesnit disproporci mezi haló, které tanečníky předcházelo, a skutečností. Místo "mimořádně prestižního představení vysoko hodnoceného diváky i taneční kritikou", jsme byli svědky show na úrovni dobře secvičeného školního vystoupení, navíc utopeného v nešťastném prostoru velkého sálu kongresového centra.

Tanečníci

Průřezový večer se skládal z několika kratších choreografií. Některé z nich byly komediálně laděny a měly zaujmout i takového diváka, který tanci příliš neholduje. Jiné naopak mířily umělecky vysoko, majíce zřejmě za cíl publikum vychovávat. Reprodukovaný hudební doprovod se skládal z více či méně povedených suit líbivých melodií nebo moderních pseudouměleckých výtvorů. "Neobyčejné světelné efekty" spočívaly ve střídání bodového reflektoru a tzv. "kuchyně", případně barevně nasvíceného prospektu (proti kterému se pohybovali nepříliš kontrastující tanečníci v kostýmech obdobného barevného ladění). Američané si k nám však přivezli i stroboskop.

Choreografie byly neobyčejně průhledné a poskládané z okoukaných prvků. Na už už očekávaný "průplet" naštěstí nedošlo. Zato některé pasáže připomínaly prostná. "Vtipná" čísla se snažila působit podbízivou líbivostí, ta "umělecká" se pohybovala v nicneříkajícím průměru. Nikterak výrazná nebyla ani vyzdvihovaná taneční technika.

Závěrečným mohutným potleskem chtěli možná diváci přesvědčit sami sebe, že těch 600-800 korun, které zaplatili za vstupenky, nebylo promarněných.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.