Západní pobřeží USA devastují lesní požáry. Začne se ochlazovat, počkejte si, reaguje Trump

20. září 2020

Donald Trump při své pondělní návštěvě Kalifornie vyjádřil jasný postoj k rozsáhlým požárům, které již několik týdnů sužují západní pobřeží Spojených států. Podle amerického prezidenta za ně může špatná organizace lesního hospodářství.

Jak ale podotýká švýcarský list Neue Zürcher Zeitung, situace je složitější.

Čtěte také

Čtěte také

Trump opět vyjádřil svou skepsi ke změnám klimatu. „Začne se ochlazovat, počkejte si,“ prohlásil nedaleko hlavního města státu Kalifornie Sacramenta, kde se prezident setkal s guvernérem Gavinem Newsomem.

Když zazněla námitka, že vědecká obec s jeho názorem úplně nesouzní, Trump reagoval slovy o tom, že si nemyslí, že „věda ví“. Poté celá delegace zamířila na bývalou leteckou základnu, odkud úřady řídí nynější záchranné práce. Šéf Bílého domu se tam nechal slyšet, že za katastrofálními požáry v Kalifornii stojí především špatné lesní hospodářství.

Tuto myšlenku Trump zastává již delší dobu. „Když na zemi leží suché listí, tak tu máme dokonalý materiál pro vznik požárů,“ myslí si prezident. Západ Spojených států přitom v současnosti bojuje s nejhoršími požáry v novodobé historii. Zasažené jsou zejména státy Oregon, Washington a Kalifornie.

Například v Kalifornii už letos plameny sežehly území o rozloze větší než 1,2 milionu hektarů, což je 26krát více než loni. Jen během srpna si oheň vyžádal 19 obětí. Na začátku tohoto týdne navíc požáry kvůli silným nárazům větru ještě zesílily. V Oregonu, kde žijí asi čtyři miliony lidí, úřady evakuovaly desítky tisíc osob. Celé západní pobřeží se zahalilo do husté kouřové clony.

Úroveň emisí v pobřežních oblastech Washingtonu a Oregonu výrazně přesáhla nebezpečné hodnoty, což byl důvod pro vyhlášení zákazu vycházení. Na řadě míst je kouř tak hustý, že množství škodlivin překročilo hranici 500 mikrogramů na metr krychlový, což je nejvyšší hodnota, se kterou stupnice amerických úřadů počítá. Oregonský Portland alespoň na čas zaujal pozici nejznečištěnějšího města na světě.

Požáry proti požárům?

Téma klimatických změn získává kvůli požárům na západě USA nový význam a stává se součástí předvolebního boje. Vzhledem ke koronavirové pandemii, hospodářské krizi a rasovým nepokojům přitom otázka změn klimatu zatím stála spíše v pozadí.

Čtěte také

Čtěte také

Po Trumpově návštěvě Kalifornie se ale situace podle všeho mění. Kandidát demokratů Joe Biden Trumpovo pomíjení klimatické otázky odsoudil a požáry využil jako předlohu pro kritiku současné hlavy státu. „Pokud voliči umožní tomuto popírači změn klimatu strávit v úřadě další čtyři roky, proč by nás pak mělo zajímat, že hoří stále větší kus Ameriky?“ prohlásil Biden v jednom ze svých předvolebních videí.

Současné požáry nicméně nemají jednoznačného viníka. Změny klimatu k nim však podle odborníků s jistotou přispívají. K šíření plamenů ovšem vede také Trumpem zmiňované špatně organizované lesní hospodářství.

Jak Neue Zürcher Zeitung podotýká, lesníci na západním pobřeží až příliš často nové požáry okamžitě likvidují. Variantou je přitom nechat spadlé stromy a další porost kontrolovaně shořet, aby se tak zabránilo většímu problému v budoucnosti.

Popadaných kmenů je přitom v Kalifornii bezpočet. V loňském roce tam uhynulo téměř 150 milionů stromů kvůli kůrovci a pokračujícímu suchu. Kůrovcovou kalamitu a dlouhé období sucha ale podle vědců zhoršují právě změny klimatu. Například Scott Stephens, odborník na lesnictví z Kalifornské univerzity v Berkeley, si myslí, že se Kalifornie bude muset do budoucna významně zabývat právě otázkou zakládání kontrolovaných požárů.

Nový normál

Zatímco ale Trump na Kalifornii poukazuje prstem, podle curyšských novin si tím zároveň sype popel na vlastní hlavu. Asi 57 procent kalifornských lesů totiž spravuje federální vláda. Samotná Kalifornie navíc s kontrolovaným výpalem uschlého porostu už dávno začala, alespoň v případech, kdy je to možné. Rostoucí průměrná teplota vzduchu totiž prodloužila sezonu požárů o více než dva měsíce.

Čtěte také

Kvůli zvyšujícímu se počtu obyvatel a vysokým cenám nemovitostí se navíc stále více lidí stěhuje do oblastí ohrožených požáry. Podle jedné studie Massachusettského technologického institutu (MIT) z roku 2018 žije v takových regionech asi 11 milionů Kaliforňanů.

Ke vzniku plamenů dochází také kvůli špatnému vedení drátů vysokého napětí. Podle jedné analýzy z roku 2019 způsobily poruchy elektrických zařízení a pády drátů společnosti Pacifig Gas & Electric řadu požárů. Podnik se v loňském roce ocitnul v insolvenci a nově se přiklání k vypínání proudu v případech, kdy hrozí vznik požáru. Firma se tak chrání před případnými soudními spory.

Kvůli klimatickým změnám dochází v Kalifornii k neustálému růstu průměrné teploty a letošní srpen se stal nejteplejší v historii měření. Současně oblast sužují dlouholetá sucha, kvůli kterým upadá vegetace.

Minulý měsíc Kalifornii zasáhla také silná bouře, během níž udeřilo téměř 15 tisíc blesků. Některé z následných požárů se dosud nepodařilo uhasit a situaci navíc zhoršuje silný vítr.

Podle odborníků musí Kalifornie počítat s tím, že se tam z extrémních meteorologických podmínek stane norma. Obrat k lepšímu je navíc v nedohlednu, protože sezona požárů je teprve na začátku. Může se tak stát, že katastrofální poměry na západním pobřeží přetrvají až do prezidentských voleb a téma se stane politickým míčem obou soupeřů.

autoři: Jakub Rerich , ert
Spustit audio

Související