Zapadá lůna v Shakespearovi. Literárně-hudební pásmo ze shakespearovských motivů v poezii Vladimíra Holana

12. květen 2019

„Považuji Shakespeara za největšího básníka všech dob!“ Těmito slovy vyjádřil svůj vztah k Williamu Shakespearovi básník Vladimír Holan. V žádném jiném díle českého básníka není uhranutí Shakespearem a světem jeho her tak patrné, jako právě u něj. Literárně-hudební pásmo ze shakespearovských motivů v poezii Vladimíra Holana poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Vladimír Holan: Noc s Hamletem

V Shakespearovi – podobně jako v Mozartovi, Máchovi či Dostojevském – Holan spatřoval jakýsi předobraz génia, určující osobnost uměleckou i myslitelskou. Vzpomeňme verš, kterým uzavřel svá Mozartiana: „Ale génius je ustavičná přítomnost...“ A právě Shakespeare pro něj takovou ustavičnou přítomností byl.

Kromě dvou velkých skladeb – Noc s Hamletem a Noc s Ofélií –  jsou Shakespearem inspirovány Holanovy četné kratší básně, roztroušené po jeho básnických knihách od konce třicátých let až po sám závěr jeho tvorby. A právě z nich je sestaven vltavský Souzvuk. 

Účinkují: Jana Franková a Oldřich Kaiser

Připravil: Petr Adámek 
Hudební spolupráce: Wanda Dobrovská
Režie: Markéta Jahodová

autoři: Petr Adámek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.