Západ a jeho hrdinové v Divadle pod Palmovkou

26. říjen 2004

Konfrontace dvou bratrů, kteří ve hře současného amerického dramatika Sama Sheparda Pravý západ představují dva protichůdné charaktery a také zcela opačné životní kariéry, se na nové komorní scéně Divadla pod Palmovkou, kde je hra uváděna, může ještě za určitých podmínek stát dvojím hereckým koncertem protagonistů - Jana Vlasáka a Jiřího Langmajera.

Základní podmínkou je ovšem zvýraznění režijního rukopisu Jana Brabce, který by obě herecké individuality adekvátně sladil tak, aby se jejich postavy lépe "zvracely ve svůj protiklad". Hra plná komických situací a vtipných replik tak nepoměrně lépe dospěje ke svému vážnému vyústění.

Mladší Austin (Jiří Langmajer) je autorem seriálových scénářů, zatímco Lee (Jan Vlasák) je zlotřilé individuum, které se neštítí drobných i větších krádeží a nečekaně zkříží dráhu úspěšnému sourozenci. Vlasákův Lee se však v dialogu s mladším bratrem Austinem obzvlášť na počátku nadbytečně vyčerpává přehnanou expresivitou - znatelně lépe dopadají okamžiky, kdy ironicky glosuje sebe sama.

Jiří Langmajer a Jan Vlasák

Jiří Langmajer je naopak díky úspornosti přesvědčivější v první části, coby seriózní spisovatelská firma zakládající si na svém postavení, než po výměně rolí. Vzhledem ke zmíněným nedotaženostem je v závěru citelně oslabena touha obou bratrů vystoupit z neautentické existence.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio