Zamknout se doma je zásadní chyba. Na srdce a proti stresu je potřeba pohyb, radí kardiolog

27. říjen 2020

Počet diagnostikovaných infarktů myokardu se v Evropě na jaře snížil o desítky procent, to ale není pozitivní zpráva. Lidé totiž ani při tak závažných potížích často nevyhledali lékaře kvůli strachu z nákazy koronavirem. „Je to nepříjemná situace. Věnujeme se hlavně covidové infekci, ale trošku zapomínáme, že zde jsou i jiná onemocnění,“ upozorňuje kardiolog Miroslav Souček.

„Apelujeme na pacienty, aby nás lékaře kontaktovali. Obvoláváme je, a pokud mají nějaké potíže, tak je zveme, aby se nebáli přijít,“ dodává přednosta II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Čtěte také

Právě tato nemocnice ale aktuálně zrušila plánované operace a provádí jen akutní zákroky. Nevysvětlí si to lidé tak, že na ně nemají lékaři čas, i když mají vážné obtíže?

„Doufám, že ne. Ve většině nemocnic se omezují operace, které lze odložit. Každá akutní operace ale musí být provedena,“ ubezpečuje Souček v Interview Plus s tím, že pokud hrozí zhoršení stavu, operace srdce se neodkládají.

Koronavirus primárně zasahuje plíce, ale taky někdy poškozuje srdce nebo způsobuje infarkt. Při covidové infekci totiž může dojít ke zhoršení funkce srdečního svalu nebo vzniku krevních sraženin.

Souček doplňuje, že počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 už překonal počty úmrtí na onkologická onemocnění, v současnosti je to denně až 100 pacientů – oproti 70.

Ohroženi jsou pacienti s diabetem, obezitou a právě kardiovaskulárními onemocněními.
Miroslav Souček

Boj se stresem

Chronický stres vyvolaný obavami z koronaviru způsobuje podle Součka zvyšování krevního tlaku. Dosahování takzvaných cílových hodnot je přitom v Česku už tak na velmi špatné úrovni. „Chtěli bychom, aby měli tlak 140/90, ale 70 procent pacientů této hodnoty nedosahuje,“ přibližuje odborník na léčbu hypertenze.

Pacientům proti stresu doporučuje hlavně dostatek pohybu, ideální je 45minutová chůze pětkrát týdně. „Nechceme, aby chodili do nějakých fitcenter, stačí procházky na čerstvém vzduchu,“ upřesňuje s tím, že důležitá je i racionální strava a kvalitní spánek.

Už naše babičky říkávaly, že srdíčko potřebuje klid. A místo toho, abychom se zklidňovali, tak stres ve společnosti narůstá.
Miroslav Souček

„Chceme, aby se pacienti pohybovali, ne aby se zavírali doma, přejídali se a popíjeli. Zamknout se doma je zásadní chyba. Vládní opatření jsou o tom nepohybovat se mezi lidmi, ale naopak chodit do přírody a na čerstvý vzduch,“ zdůrazňuje.

Jaká pozitiva může přinést současná situace? Proč se v Česku nedaří prevence a omezování rizikových faktorů? Poslechněte si celý rozhovor v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související