Zamilovaná dvojka: Zešílet láskou

8. prosinec 2018

„Nejkrásnější bývá šílená.“ Poslechněte si vybrané pasáže o lásce z Babičky a dopisu Boženy Němcové manželovi, z Písně o Viktorce Jaroslava Seiferta nebo ze Zániku městečka Olšiny Jaroslava Havlíčka.

Čtou: Lada Bělašková a David Viktora
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Simona Nyitrayová
Premiéra: 8. 11. 2018

Zešílet se dá z čehokoliv. Nejčastější pocity šílenství vyvolávají děti u rodičů a rodiče u dětí. Je to určitá forma šílenství vyvolaného láskou. Dramatické a ve svých důsledcích tragické rozměry má ovšem zejména šílenství vyvolané láskou mezi mužem a ženou.

Pro příklady nemusíme chodit daleko, jistě bychom jich hned několik našli ve své blízkém okolí, ne-li přímo doma v obýváku. My jsme ovšem zůstali u literárních inspirací, a tak ze slavných i méně slavných literárních lásek vybíráme příběh nešťastné Viktorky (a to hned ze dvou zdrojů) a ďábelskou lásku Márinky Kadavé.

Spustit audio

Související

  • Zamilovaná dvojka: Zamilované dopisy

    Výbor z milostné korespondence Boženy Němcové, Vítězslava Nezvala, Jaroslava Haška a Karla Čapka. Co psali slavní čeští spisovatelé, když sami prožívali milostné příběhy?

  • 752. schůzka: Hledání Viktorky

    Zatímco v drtivé většině dílů jsme se potkávali s lidmi, kteří pro tuto zemi cosi znamenali, ať už v kladném či záporném významu, dnes nás čeká postavička zcela nevýznamná.