Zámek v Moravské Třebové vystaví největší evropský hlavolam

30. březen 2018 07:10

Dnes začíná v Moravské Třebové interaktivní výstava Hlavolamy na zámku. Návštěvníci si mohou prohlédnout desítky exponátů různého původu, některé si mohou i vyzkoušet. K vidění bude i největší evropský hlavolam Big Pelikan o váze přibližně 90 kilogramů.

Rozložit a opět složit veliký dřevěný výtvor dnes nikdo neumí, říká vedoucí zámku Jindřich Kos: „Má podobu dvojitého jehlanu sestaveného z různě profilovaných kvádříků, což není zvnějšku vidět. Předpokládám, že finta je v tom, že se různě pootáčejí, jak se to poskládá dohromady.“ Návod ke složení hlavolamu se nedochoval, autor ho údajně sestavoval tři dny. 

Na výstavě budou k vidění nejstarší hlavolamy světa zpracované výtvarnicí Věrou Tataro, například Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec, mosty v Königsbergu nebo první křížovka v původním znění v angličtině. Návštěvníci si budou moci zkusit vyndat obřího ježka z klece, projet kolektivním bludištěm nebo sestavit lomený oblouk z molitanových bloků, k dispozici bude i hlavolamová herna. Výstava potrvá do 20. května.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio