Zámek v Čechách pod Kosířem bude mít novou střechu. Kvůli netopýrům se práce protáhnou na dva roky

3. květen 2018

Olomoucký kraj opravuje střechu zámku v Čechách pod Kosířem. Hotovo ale bude až za dva roky. Důvodem jsou netopýři, kteří hnízdí na zámecké půdě. Kromě toho dělníci vybourali část zámecké zdi, ve které postaví nový vchod pro návštěvníky. Při bourání objevili pracovníci zámku staré pilíře, které po zrestaurování budou novou bránu lemovat.

Dělníci Jiří a Petr právě pomocí plošiny snášejí ze střechy zámku nářadí. Kolem celého zámku je postavené lešení. Kastelán zámku Martin Váňa totiž musí při opravách řešit komplikaci. „Netopýry, vrápence, ti jsou přísně chránění. Mají tady svou letní kolonii. V některých částech zámku se ta střecha přes jaro a částečně letní měsíce dělat nemůže,“ říká.

Dělníci tomu musí přizpůsobit svou práci. „Chlapi teď nemůžou procházet přes půdu, všechno to probíhá přes lešení. Doprava stavebních hmot se netopýrům vyhýbá velkým obloukem, což tady poctivě hlídá biologický dozor,“ dodává Váňa.

Kvůli netopýrům se navíc práce na opravě střechy protáhnou na dva roky. „Na zámku v Čechách pod Kosířem odstraňujeme stávající azbestocementovou krytinu na ploše téměř 3 tisíc metrů čtverečních. Nahradíme ji břidlicí. Celková cena přesáhne 48 milionů korun,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Mnohem dříve, a to už během této sezóny, bude návštěvníkům sloužit nový vchod do zámeckého parku. „Dá se říct, že to bude nová hlavní přístupová trasa do zámeckého areálu, protože ta stávající je od parkoviště poměrně dost vzdálená. Například pro starší návštěvníky dojít až k nám byl sám o sobě docela výkon, takže se budeme snažit jim to zjednodušit obnovením původního historického vstupu do zámeckého areálu,“ doplnil Váňa s tím, že stavební práce se zatím na návštěvnosti neodrazily.

autor: tas
Spustit audio