Zámecký areál Ctěnice byl původně vodní tvrzí. Později ho obývala šlechta a pak tu byl i kravín

19. červen 2020

Znáte zámecký areál, který je ještě součástí Prahy, ale přitom už si tam připadáte jako v klidné mimopražské oáze? Řeč je o zámeckém a hospodářském areálu Ctěnice. Jeho jádro má středověký původ, byl totiž původně tvrzí, ta však byla postupem času upravena do renesanční a později i barokní podoby. V průběhu let měl zámecký areál mnoho vlastníků, dnes ho má ve správě Muzeum hlavního města Prahy a můžete si zde prohlédnout několik expozic.

„Vítám vás v zámeckém areálu Ctěnice, jsme obklopeni jak zámkem, tak hospodářskými budovami, které se zde od začátku nalézají. Sám zámek byl původně pozdně gotickou vodní tvrzí a zhruba v polovině 16. století byl přebudován na pohodlnější renesanční zámek, to bylo spojeno s obdobím, kdy Ctěnice vlastnil rod Hrzánů z Harasova. Poměrně často se tu střídali majitelé, což bylo mimo jiné způsobeno tím, že se Ctěnice nalézají na okraji Prahy a někteří šlechtici hlavně v pobělohorském období se již nemohli usadit přímo v centru Prahy a jít do Ctěnic, které byly poměrně blízko, pro ně bylo výhodné“ vypráví Hana Klabanová, kastelánka v zámeckém areálu Ctěnice a začíná povídat o tom, jak se v průběhu let vlivem měnících se vlastníků, měnil i zámek sám. 

Zámecký park s jabloňovou alejí

„V roce 1849 koupil Ctěnice Alexander Schöller, jehož rod zde pak bydlel sto let. Po skončení druhé světové války byl však odsunut a asi od roku 1953 tu začaly hospodařit Československé státní statky Praha. Historie spojená s tímto obdobím však není příliš radostná, státní statky tu měli kravín, sýpky atd. a zámecký areál chátral. Hospodářské budovy nebyly udržované a na zámku se dělaly jen nejnutnější úpravy, jelikož v něm žili zaměstnanci statků, kteří potřebovali udržovat zámek v obyvatelném stavu. Po roce 1993 získalo Ctěnice do svého vlastnictví hlavní město Praha a pověřilo správou Pražskou informační službu, pak se začala postupně provádět rekonstrukce celého areálu,“ vysvětluje Hana Klabanová. 

Dnes je zámecký areál ve správě Muzea hlavního města Prahy a najdeme tu hned několik expozic. Stálou výstavu tvoří sbírka s názvem Řemesla v pořádku věnovaná historii cechů. K vidění jsou zde třeba cechovní pokladnice, vývěsní štíty cechů, ferule nebo jiné zajímavé cechovní předměty. Dozvíte se zde mimo jiné i to, jakou úlohu hrály v ceších ženy. 

Zámecký areál Ctěnice má ke každé výstavě připraven i doprovodný program pro školní a zájmové skupiny, každá expozice má navíc i svou interaktivní část, takže si zde přijdou na své i malí návštěvníci. V případě hezkého počasí stojí za návštěvu také rozlehlý park obklopující zámek, ten se dělí na dvě části rozdělené potůčkem, formální francouzskou zahradu a přírodní anglickou.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Otevírací doba: denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin
Vstupné: Plné 100 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč
Cesta: Metrem C do stanice Letňany a poté autobusem 182, 185 a 302 do zastávky Ctěnice nebo Metrem B do stanice Vysočanská a poté autobusem 182 nebo 302 do zastávky Ctěnice, následně asi 2 minuty pěšky.

Další informace: Momentálně si zde můžete prohlédnout hned několik expozic, třeba Řemesla v pořádku, která se zabývá historií profesního sdružování řemeslníků od středověku po současnost nebo výstavu o řemeslech v českých filmových pohádkách či expozici Nádraží Praha – Těšnov. 

Spustit audio

Související