Zámecká zahrada v Buštěhradu je opravená i zkolaudovaná, lidé do ní ale nesmí

13. květen 2013
Zprávy

Vedení kraje stále ještě nerozhodlo, co udělá s chátrajícím buštěhradským zámkem. Mezitím město pomalu dokončuje opravu jeho západního křídla, kam se v létě přesune městský úřad. A také čeká na otevření opravené zámecké zahrady. Lidé se do ní měli podívat už začátkem května, zatím se ale musí spokojit s pohledem na ni přes místní plot.

Říká se, že je tu tolik oken, kolik je dní v roce. Buštěhradský zámek je teď místem kontrastů.

Že je západní křídlo opravené, je znát jen podle nových oken zasazených do chátrající fasády. A za obřím zpustlým zámkem najdete na severním svahu opravenou zámeckou zahradu.

Středočeský kraj stála 21 milionů korun. Zkolaudovaná byla na konci listopadu a od té doby je zavřená. Což místním, zvyklým na to, že park byl desítky let přístupný, vadí.

„Já jsem tam chodil do mateřské školky. Lezli jsme po stromech a nic jiného jsme nedělali. Teď to zrekonstruovali, zavřeli a už tam nikdo nesmí,“ vypráví Karel Kühnel, který v Buštěhradu žije od svého narození, tedy od roku 1939.

Kraj sice sliboval, že zahradu otevře v květnu, ale zatím je pořád zavřená. Pořád ještě nemá jasno v tom, kdo a jak se o ni bude starat.

„Problém je v tom, že i zahrada je stále majetkem Středočeského kraje. Takže my musíme nejdřív vyřešit, jestli kraj přistoupí na nájem, jestli nám to chce prodat, jestli nám dá dohodu o užívání,“ popisuje starostka Buštěhradu Jitka Leflerová zvolená za sdružení Pro Buštěhrad.

„Kraj nám oznámil, že nemá prostředky na to, aby zahradu provozoval, město Buštěhrad také nemá prostředky na to, aby to udržoval. Samozřejmě bychom museli udělat v našem rozpočtu určitou úpravu, abychom na to nějaké prostředky vyčlenili, ale zdůrazňuji, že se jedná o základní údržbu, protože nemáme prostředky třeba na odbornou zahradnickou firmu, která by se starala o vysázenou zeleň a o květenu,“ podotýká starostka.

Město napjatě čeká na rozhodnutí kraje

Hejtman kraje Josef Řihák z ČSSD považuje opravu zahrady za zbytečně vynaložené peníze. „Bohužel jsme dali 20 milionů korun do zahrádky k ničemu,“ říká.

Podle původního plánu měla zahrada sloužit městu a jeho obyvatelům. „Předpokládáme, že by ji mohlo využívat buštěhradské obyvatelstvo, které bylo kdysi zvyklé na to, že zahrada byla přístupná - maminky s dětmi, samozřejmě obyvatelé sousedícího domu s pečovatelskou službou, a dokonce máme zájemce o pořádání svateb,“ dodává Jitka Leflerová.

Buštěhrad - zámek

I ona napjatě čeká, jak se kraj v případě celého zámku rozhodne. Varianty jsou čtyři - malá nebo velká rekonstrukce, zakonzervování nebo vrácení městu.

„Původní myšlenka, abychom se tam podělili jako dva vlastníci, byla chvályhodná, ale bohužel se to nějakým způsobem zvrtlo. Takže my jsme zatím osamoceni a čekáme, jak kraj rozhodne,“ uzavírá starostka Buštěhradu.

Město získalo zámek, který nechala postavit Anna Marie Františka Toskánská v roce 1699, v dražbě před deseti lety. Do nové střechy už investovalo asi 13 milionů a do opravy křídla přes 30 milionů korun. Větší část této kulturní památky darovalo v roce 2010 kraji. Zpátky ho ale nechce, s třicetimilionovým rozpočtem by sotva mohlo financovat jeho opravu.

Spustit audio