Zalistujte „katalogem“ Pražského Quadriennale, největší světové scénografické akce II

26. červen 2015

Po třinácté se do hlavního města vrací Pražské Quadriennale, přehlídka scénografie a divadelního prostoru představující řadu významných osobností světového divadla. Výstavy, workshopy, divadelní akce ve veřejném prostoru a instalace světových umělců potrvají od 18. do 28. června.

Pohráváme si s akustikou a směrem proudění zvuku, čímž se aktivně podílíme na utváření zvukové performance

V rámci Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru vznikla ve foyer Nové scény Národního divadla na tři dny Sound Kitchen, neboli Zvuková kuchyně. Kolem 50 umělců z celého světa připravilo pro posluchače skladby, zvukové instalace a různé experimentální hudební performance. Kurátorkou Sound Kitchen je britská zvuková designérka Karen Lauke.

Zvukové designéry najdeme především ve Velké Británii a USA. Tito profesionálové vymýšlí metody a prostředky k získávání, manipulaci nebo generování zvukových prvků. Ty pak využívají ve filmu, divadle, tanci i pro samostatné zvukové instalace. Zvukový design nejčastěji zahrnuje manipulaci s dříve složeným nebo zaznamenaným audio materiálem, což mohou být i hudební skladby, ale také zvuky každodenního života ve městě i v přírodě.

03415695.jpeg

Karen Lauke letos pokračuje v myšlence britského zvukového designéra Steva Browna, který na Pražském Quadriennale v roce 2011 vytvořil Sound Kitchen, jako místo pro prezentaci, setkávání a diskusi specialistů z celého světa. Steve Brown zemřel v roce 2013 a letošní Sound Kitchen je i vzpomínkou na něj. Prostor foyer Nové scény Národního divadla zaplní zvukové instalace a kompozice z celého světa.

Video-instalace Golem Cube bude ve Vile Štvanice zdarma ke zhlédnutí do 28. června

Pražská Vila Štvanice se už před dvěma lety stala útočištěm divadelního souboru Tygr v tísni, který v ní uvedl úspěšný projekt Golem Štvanice inspirovaný románem Gustava Meyrinka. Na této inscenaci si režisér Ivo Kristián Kubák a dramaturgyně Marie Nováková se souborem Tygr v tísni vyzkoušeli metodu imerzivního divadla, tedy divadla, které člověka obklopuje. Specifickou atmosféru inscenace chtěli tvůrci zachovat a představit na 13. ročníku Pražského Quadriennale prostřednictvím filmu, který diváky obklopí podobně jako divadelní představení.

03415859.jpeg

Díky video-instalaci Golem Cube má divák možnost zblízka sledovat jednotlivé situace i detaily hereckého gesta a scénografie. Film není možné promítat na jednom plátně nebo v televizi. Jelikož divadelní akci natáčeli vždy ze čtyř stran, je nutné pokaždé použít čtyři promítací plátna.

Hudba je jedno ze tří témat letošního Pražského Quadriennale. Jeho komisařem je režisér a šéf brněnské opery Jiří Heřman.

Na Pražském Quadriennale narazíte na celou řadu akcí, které se dějí pod širým nebem. K takovým patřila i netradiční performance australského týmu nazvaná Pět krátkých zatroubení. Hodinové hudebně-akustické představení se odehrávalo na vodě i na souši.

Pět krátkých zatroubení v námořnickém jazyce znamená nejistotu z počínání jiné lodě a obavy z možné srážky. Kormidelníci plavidel používají k takovým signálům vše, co mají po ruce, píšťaly i trubky. V tomto aktu sebezáchovy je obsažen pocit nejistoty. K jeho postižení a vyjádření směřuje pozornost australského projektu Pět krátkých zatroubení, v rámci něhož se lidé plaví neznámým prostorem neznámo kam. Jeho autory jsou Tim Humprey a Madeleine Flynn.

03417554.jpeg

Centrem Prahy procházejí skupinky maskovaných lidí. Jedná se o projekt nazvaný Kmeny, který je součástí Pražského Quadriennale ve formě kostýmovaných procházek umělců a studentů z celého světa.

Jak vystavovat kostýmy? Statické umístění na figuríny není dostatečně atraktivní, a proto se tentokrát umělecká šéfka přehlídky Sodja Lotker rozhodla pro jiné řešení. Vymyslela projekt Kmeny a vyzvala umělce, aby se do něj zapojili. Na výzvu reagovaly desítky tvůrců z celého světa. Téma nechala velmi volné, umělcům a studentům jen nastínila základní myšlenky. Zúčastněné skupiny několikrát denně vycházejí od Náprstkova muzea, odkud metrem pokračují na Můstek. Mezi stanicí Můstek a Národním divadlem pak mají za úkol zastavit se v obchodě a něco nakoupit. Následně se vyfotí u Národního divadla, přejdou most a na Kampě předvedou krátkou performance. Během asi hodinové procházky vplynou do ruchu města a donutí tak kolemjdoucí jakkoli reagovat.

03417562.jpeg

Vůně s cinkáním nádobí se každý den line z Galerie u Betlémské kaple v Praze. Právě tam totiž sídlí projekt Tvůrci, který je součástí Pražského Quadriennale. Umělci z celého světa v něm transformují svá starší divadelní díla do jedinečné gastronomické performance.

Aby návštěvníci přehlídky nebyli ochuzeni ani o tvůrčí proces, vznikl projekt Tvůrci. Kurátorskou záštitu nad ním přijala Rebekka A. Ingimundardóttir. Islandská divadelnice, která na mezinárodní scéně působí už dvacet let, režíruje, tvoří autorská představení, navrhuje scénografická řešení a pořádá divadelní workshopy.

V Galerii U Betlémské kaple tak vznikla kuchyně s velkým pracovním pultem vybavená nádobím. Přímo pro ni jednotlivé skupiny Tvůrců připravovaly své performance. Nevymýšleli specifickou scénografii, všichni tvořili ve stejném prostředí. I tak je ale každá performance naprosto specifická, pojetí tématu totiž nechala kurátorka na samotných umělcích.

03417555.jpeg

Performance v Galerii U Betlémské kaple probíhají celý den - většinou jedna dopoledne a jedna odpoledne. Diváci tak mohou přicházet a odcházet v jejím průběhu nebo umělce při práci sledovat třeba několik hodin.

03417575.jpeg

V neděli 28. června skončilo Pražské Quadriennale, přehlídka světové scénografie odehrávající se v centru Prahy a v historických palácích, na Vltavě, v metru, divadlech, galeriích i v parcích.

Na programu bylo víc než 600 akcí, které zajišťovalo 1000 umělců ze skoro 80 zemí světa. Hlavním bodem programu byla mezinárodní expozice scénografie a divadelního prostoru v takzvané Sekci zemí a regionů a ve Studentské sekci. Obě byly i letos soutěžní. Mezinárodní porota tentokrát udělila 22 cen a mezi nimi i tu nejvyšší - Zlatou trigu.

03419023.jpeg

Hlavní výstavní program doplňovala stovky dalších akcí ve veřejném prostoru i v divadlech. K nejpopulárnějším patřil projekt PQ Talks, což byly přednášky slavných uměleckých osobností, mezi kterými byl například kanadský režisér Robert Lepage nebo americká režisérka Julie Taymor.

Spustit audio