Zalistujte „katalogem“ Pražského Quadriennale, největší světové scénografické akce I

17. červen 2015

Po třinácté se do hlavního města vrací Pražské Quadriennale, přehlídka scénografie a divadelního prostoru představující řadu významných osobností světového divadla. Výstavy, workshopy, divadelní akce ve veřejném prostoru a instalace světových umělců potrvají od 18. do 28. června.

Slavnostní zahájení přehlídky bude 17. června v 18 hodin na Staroměstském náměstí v Praze. Pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského vystoupí Folklorní skupina Poľana z Jarabiny a členové souboru Frama v jeskyni, zahraje Orchestr Berg.

Umělecký program se čtyřiceti umělci bude v režii Viliama Dočolomanského, zakladatele a uměleckého vedoucího souboru Farma v jeskyni. Organizátoři na zahájení očekávají víc než dva tisíce lidí. Ti se posléze ze Staroměstského náměstí budou moci přesunout na vernisáže 111 scénografických expozic, které jsou umístěny v historických domech v samém centru Prahy.

03411303.jpeg

Sdílený prostor: Hudba Počasí PolitikaFestival divadelních škol Zlomvaz se stal součástí Pražského Quadriennale, největší přehlídky scénografie a divadelního prostoru, až letos. Provázanost zde vznikla už dříve. DAMU je totiž jedním z partnerů a spolupořadatelů edukativního projektu Space Lab a právě tento prostor pro studentské experimenty je součástí PQ, což potvrzuje i programový ředitel Zlomvazu Václav Strýček.

Hlavní výstavní část Pražského Quadriennale je věnovaná Sekci zemí a regionů. Umělci na ni představují svá unikátní pojetí scénografické disciplíny. Někteří z nich své instalace propojují s živými akcemi a různými druhy performance. Labyrint instalací vznikl na 11 dní v historických domech v centru Prahy, jako je Clam-Gallasův palác, Colloredo-Mansfeldský palác, nebo Kafkův dům. Jiné umístili ve veřejném prostoru, třeba na Václavském náměstí.

V rámci světové výstavy scénografie a divadla Pražské Quadriennale představují jednotliví kurátoři prostřednictvím setkání a diskusí na témata: Politika, Počasí a Hudba. Brazilská designérka Aby Cohen je kurátorkou pro oblast Politika. V rámci něho pro letošní ročník Pražského Quadriennale navrhla instalaci pod širým nebem nazvanou Země nikoho. K tvůrčí práci přizvala dva streetartové umělce - Michala Škapu z České republiky a Galo de Souzu z Brazílie. U venkovní instalace pořádá Aby Cohen několik diskusních setkání.

03414793.jpeg

Hru Nevina jedné z nejvýznamnějších současných německých dramatiček Dey Loher přetavila režisérka Petra Tejnorová do zatím v Čechách netypické formy Live Cinema, neboli živého kina. Jednání herců na scéně tvůrčí tým natáčí na kamery a zároveň přenáší na filmové plátno. Cílem projektu je spojit dva odlišné jazyky filmu a divadla v jednu novou performativní formu, která je technicky velmi náročná. Soubor Seržant Tejnorová and the Comando se proto na dva večery nastěhoval do Malé sportovní haly na pražském Výstavišti, aby 23. a 24. června v rámci Pražského Quadriennale mohl uvést dvě představení inscenace Nevina.

03414805.jpeg

Ani na 13. ročníku Pražského Quadriennale scénografie a divadelního prostoru nechybí Studentská sekce.

Tentokrát své expozice představují týmy studentů scénografie z celkem 55 zemí světa. Expozice jsou k vidění v Kafkově domě a Lapidáriu Betlémské kaple. Kurátoři jednotlivých týmů byli vyzváni, aby také vstoupili do dialogu s tématy letošního Pražského Quadriennale, kterými jsou Hudba, Počasí a Politika. Mohli přinášet ale i vlastní témata.

Slavnostní udílení cen Pražského Quadriennale

Nominace v kategorii Nejvýraznější talent ve Studentské sekci získaly týmy z Lotyšska, Polska a také český tým studentů z DAMU a JAMU. Cenu nakonec získali lotyšští studenti prvního ročníku scénografie za projekt Na začátku. V kategorii Nejlepší expozice byly nominovány týmy ze Slovenska, Ruska a Finska. Jejich instalace vyzývaly návštěvníky k interakci. Ve Slovenské sekci mohli návštěvníci razítkovat a trhat knihy a pozorovat tající led, v ruské sekci se mohli přímo podílet na výrobě scénografie a ve finské sekci mohli tvarovat latexovou stěnu a skrze dotyky komunikovat s herci. A právě finský projekt u poroty zvítězil.

Zlatá medaile za kurátorský koncept expozice patří Nizozemsku, které ve své expozici založené na výzkumu centra Prahy použilo scénický design jako nástroj k pochopení města. Zlatá medaile za scénografii byla udělena čínskému tvůrci Gao Guangjianovi za scénografii k představení Napříč říší se k němu otočila všechna srdce. Porota udělila i Zlatou medaili za použití médií ve scénografii finskému národnímu týmu. Tento tým využíval ve své instalaci hydrofony, tedy vodní mikrofony, které zamrazil do ledu a zaznamenával zvukové proměny při jeho tání. Porota ale také některé ceny neudělila, a to za kostým a světelný design.

03415692.jpeg

Hlavní ocenění Pražského Quadriennale 2015 putuje do Estonska za projekt Sjednocené EstonskoProjekt, který představil fiktivní hnutí založené Divadlem NO99, se během dvou měsíců stal relevantní politickou silou, které průzkumy přisuzovaly 25 % hlasů. Soubor divadla projekt prezentoval formou filmového dokumentu, ale do Prahy přivezl také různé scénografické prvky fiktivní kampaně a přítomní byli i herci.

03415694.jpeg
03417562.jpeg
Spustit audio