Zakončení Pražského jara. Česká filharmonie uvedla úpravu Mahlerovy Třetí symfonie

3. červen 2021

Zřídkakdy uváděnou úpravu 2. věty Mahlerovy Třetí symfonie přepracoval pro komorní obsazení Benjamin Britten, který chtěl dostat Mahlerovu hudbu na britská pódia. Poslechněte si záznam posledního koncertu letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Česká filharmonie & Wigglesworth & Nekoranec
Zpívá Petr Nekoranec (tenor)
Českou filharmonii řídí Mark Wigglesworth

Program
Gustav Mahler: Co mi vyprávějí květiny na louce, 2. věta Symfonie č. 3 v instrumentaci Benjamina Brittena
Benjamin Britten: Les Illuminations op. 18.
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 6 F dur op. 68.

Uvádí Markéta Cukrová

Brittenův písňový cyklus Les Illuminations zazpíval mladý tenorista Petr Nekoranec, který s Českou filharmonií vystoupil již několikrát. Premiéru u prvního českého orchestru ale  měl britský dirigent Mark Wigglesworth, pod jehož taktovkou provedla Česká filharmonie v druhé půlce večera Šestou symfonii Ludwiga van Beethovena.

Čtěte také

Mark Wigglesworth je známý propagátor uvádění oper v rodném jazyce publika, několikrát tak dirigoval Mozartovy nebo i Janáčkovy opery v angličtině. Patří k muzikantům, kteří nad hudbou hluboce přemýšlejí a mají potřebu své myšlenky artikulovat. Například ve své knize o dirigování, která nese název Tichý hudebník, aneb Proč na dirigování záleží. „Líbí se mi, že mám při psaní čas dostat se k jádru věci. Dirigování není jen o vaší vlastní vizi, je to vize všech zúčastněných, a tu se snažíte vtělit do něčeho jednotného. U psaní jsem jenom já sám. Jsem to pouze já, kdo vytváří výsledek. Což je zavazující a náročné. Ale když hledáte dostatečně dlouho, to správné slovo vždycky nakonec najdete,“ říká Wigglesworth.

Spustit audio

Související