Zakladatelka Korzo národní Lucie Bílková: Politika je zdiskreditovaná, mladým lidem je bližší občanská angažovanost

18. únor 2021
Rozhovor VR a MM

„Když jsem začínala s budějovickým majálesem, měla jsem pocit, že politika se našich aktivit netýká. Sami jsme je označovali jako apolitické. Později jsem ale pochopila, že se tomu nedá vyhnout,“ říká Lucie. Jak jí těžká nemoc změnila pohled na porevoluční svobodu? Má dnes koho volit? Jaké problémy mladých lidí by podle ní čeští politici měli řešit? A dovede si představit, že by sama do politiky aktivně vstoupila? Poslechněte si v rozhovoru Veroniky Ruppert s Lucií Bílkovou.

„Svoboda pro mě dlouho byla abstraktní pojem. Brala jsem to tak, že ji zde všichni od roku 1989 máme. Později jsem ale pochopila, že to není automatická věc a že i dnes existují překážky, které nám mohou znemožňovat ji využívat,“ říká Lucie Bílková.

I díky osobní zkušeností s těžkou nemocí se dnes více zajímá o to, jak se lidé dostávají do svízelných finančních situací, exekucí a dluhových pastí. „Vím, že já jsem měla velké štěstí. Pomáhala mi rodina i přátelé, kolegové v práci mi vyšli vstříc a scházeli jsme se online nebo u mě. Každý ale takové možnosti nemá,“ říká Lucie.

Poslechněte si, proč změnila názor na občanský aktivismus a politiku a jaké problémy mladých lidí dnes v agendě českých stran postrádá.

Poslechněte si rozhovor s Lucií Bílkovou o svobodě a o tom, proč je podle ní mladým lidem bližší občanská angažovanost než politika. Proč jsou podle ní nálepky jako politička a feministka vnímané podobně negativně? Jak Lucie jako vysokoškolačka vnímá dopady pandemie covidu na studentský život? A jak jí velké zdravotní problémy změnily pohled na svobodu v Česku?

Lucie Bílková

Lucie Bílková (* 1995) je studentka, aktuálně dokončuje magisterská Studia občanské společnosti. Posledních sedm let působí ve spolku Díky, že můžem a pomáhá organizovat Korzo Národní, které mladým lidem připomíná události let 1989 a 1939. Stará se také o projekt Samet na školách pro studenty středních a druhého stupně základních škol. Pracuje také jako tour asistentka cestovatele Ladislava Zibury. Před dvěma roky se dostala do výběru českých talentů časopisu Forbes 30 pod 30.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.