Zakladatel genetiky neměl rád hrášek! Výtvarníci představili animovaný film o Mendelovi

2. březen 2022

Výtvarníci Vendula Chalánková a Ján Obyšovský jsou autoři krátkého animovaného filmu o Gregoru Johannu Mendelovi.

Co o Mendelovi výtvarníci nevěděli? „Mendel neměl rád hrášek k jídlu,“ říká Vendula Chalánková, která spolupracovala také na Mendelově kuchařce, což je kniha, kterou původně napsala Luisa Ondráčková. Ta vařila v augustiniánském klášteře. Kniha se letos dostává do reedice. „Zaujalo mě spojení vědeckého přístupu s tím církevním a náboženským, že to v té době bylo možné,“ dodává Obyšovský.

„Animovaný film vznikal postupně, už v loňském roce jsme pracovali na životopisném komiksu ze života Mendela a tenhle komiks vyústil v krátký animovaný film.“ Ten trvá 3,5 minuty, samotná výroba však zabere několik měsíců. 

„Naší prací bylo připravit jednotlivé postavičky a pozadí z papíru – to jsme vyráběli v brněnském ateliéru. Já dělám postavičky, Ján je zase specialista na pozadí, předměty a budovy. Naše práce potom putovala do animátorského studia v Praze,“ vysvětluje práci animátorů Vendula. 

Proč je jednoduchá výtvarná práce ta nejsložitější? Jaká témata mohou být ve volné výtvarné tvorbě kontroverzní? V rozhovoru s Jarkou Vykoupilovou bude řeč také o projektu MENDEL 200, který oslaví moravského přírodovědce.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související