Zákaz prodeje a držení HHC v Česku: Za porušení hrozí pokuty i vězení

4. březen 2024 15:29

5. března 2024 vyjde ve sbírce zákonů nařízení, které zakazuje prodej omamných látek HHC, HHC-O a THC-P. Vláda se ke kroku rozhodla po řadě případů, kdy se těmito látkami předávkovali mladiství. Jak na zákaz reagují prodejci v České Lípě, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

V České Lípě je jediný kamenný obchod, který se prodejem látek HHC, HHC-O a THC-P zabývá, respektive zabýval se; naposledy tam zájemci mohli, dokonce s padesátiprocentní slevou, nakoupit ve čtvrtek 29. února.

Majitel prodejny Green Rabbit Milan Kožárek Českému rozhlasu řekl, že veškeré čerstvě zakázané látky odvezli do spalovny. V České Lípě je také jeden automat, kde si HHC a další bylo také možné koupit. 

Nařízení vyjde ve sbírce zákonů 5. března 2024, plně platné bude ve středu 6. března.

Někteří prodejci avizovali, že budou nabízet nové alternativy. Milan Kožárek z prodejny v České Lípě uvedl, že už vyrábějí a nabízejí sušinu, neboli květy, i náplně do vaporizérů, které mají účinné látky HHC-P a THC-JD. To jsou deriváty, které zatím ve vládním zařízení nefigurují.

To kritizují prodejci i protidrogoví odborníci; hlavně proto, že nové látky nejsou příliš vyzkoušené a zpravidla také bývají silnější, než ty původní, v některých případech až třicetinásobně. Zatím se zákaz nevztahuje na kratom, což je usušená exotická bylina, která má uklidňující, nebo naopak stimulující účinky.

Nařízení je oficiálně pouze dočasné. Platí do konce roku 2024, protože se připravuje novela zákona o návykových látkách, která HHC a další látky označuje za psychoaktivní a reguluje jejich prodej. Nyní ji projednává Poslanecká sněmovna. Shoda na jejím konečném znění ale zatím ve vládní koalici nepanuje.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakoba budou na současný zákaz dohlížet mimo jiných krajské hygienické stanice. Zaměří se jak na prodávané elektronické cigarety a jejich náplně, tak na bylinné výrobky.

Postihy za porušení zákazu prodeje a přechovávání některých kanabinoidů nejsou malé. V případě menšího množství může být pokuta až 15 tisíc korun, pokud množství bude větší, půjde o trestný čin se sazbou až osmi let vězení.

Spustit audio

Související