Zájem o vánoční stromky v květináčích roste, lidé nechtějí u popelnic nechávat uříznuté stromky

27. listopad 2018

Brněnskou vánoční tradicí, která má letos už jedenadvacet let, je prodej vánočních jedliček v květináči. Ekologické organizace je lidem nabízejí jako alternativu k řezaným stromkům, které se po Vánocích stávají odpadem.

Zhruba půl metru vysoké sazenice jedle bělokoré je naopak možné na jaře vrátit do lesa při společné výsadbě a zvýšit tak podíl dřeviny v české přírodě.

„My to děláme dvojím způsobem. Buď obalujeme vzrostlejší sazeničky, třeba čtyřleté, ze záhonu, právě na použití na ty vánoční stromečky, anebo je dvouleté sázíme do malých kazet, v těch je předpěstujeme. Jak prokoření, tak je přesazujeme do těch samostatných květináčů a zase ještě rok dva dopěstováváme,“ říká vedoucí lesních školek Lesů města Brna Zdeněk Hradecký. Takže do prodeje jdou pětileté až šestileté sazenice.

Lesní školka ve Šternberku

„Ona ta jedlička je sama o sobě velice choulostivá na pěstování,“ vysvětluje Hradecký. Musí se tedy počítat i s tím, že některé jedličky uschnou. „Tento rok byl extrémní… já tomu říkám taková lesnická apokalypsa.“

Každým rokem jde vidět, že zájem veřejnosti o sázení živých stromečků stoupá. Potvrzuje to ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková. „Letos doufáme, že prodáme těch jedliček okolo tisíce. Myslím, že za tím nárůstem stojí hlavně větší zájem o projekt, že se lidé více zajímají o ta ekologická témata, ochranu přírody, a že nechtějí na konci Vánoc nechat u popelnic uříznutý stromek.“

Oproti předchozím rokům jedličky zdražily z 99 na 120 korun. Náklady zvedlo mimo jiné letošní extrémní sucho. Na rozdíl od vyšších a košatějších stromků ze zahradnictví ale mají větší šanci se na jaře ujmout. „Pokud má ten stromek relativně malý květináč a přitom je vyšší a hustý, tak pravděpodobně ty kořeny budou osekané a je dobré si dávat pozor na to, že potom bude asi obtížné ho někde vysadit, protože se neujme,“ dodává Hradecký.

Spustit audio