Zahrada v dějinách umění

21. duben 2007

Zahrada je pro většinu lidí místem, které se nachází okolo rodinného domku, kde tráví čas sekáním trávy a v létě opalováním. Že ale v dějinách lidstva znamenala zahrada mnohem více dokazuje výstava "Radost ze zahrady", která se koná ve vídeňské galerii Belvedere a která nám připomíná, že pod název "zahrada" spadají i miniaturní parky v okolí hradů a zámků, nebo divoké, zarostlé areály, kam člověk může utéct před každodenním světem.

Zahrada byla ve středověku předmětem vyspělé symboliky a architektura zámeckých zahrad byla vždy vědou. Zahrada byla jak teologickým symbolem pro ráj, tak i místem profánní zábavy. Umění zahrad bylo obzvlášť oblíbené v renesanci, připomeňme si zahrady, které v Itálii nechala postavit rodina Medici. Ještě dál šlo baroko, ve kterém zahrada vyjadřovala nebe i peklo ve své kosmické souvislosti. Zahrada zámku Belvedere je pro to ideálním příkladem. Výstava to mimo jiné dokazuje obrazem zahrady zámku Belvedere ve Vídni od Bernarda Bellottoho (zvaného Canaletto) z let 1759-60.

Pro impresionisty byla zahrada místem inspirací, jak lze poznat v obrazu Clauda Moneta "Zahrada v Giverny" z roku 1902. Monet ji zakoupil v roce 1890 a strávil v ní více než 40 let vytvářením vizuálního ráje.

Gustav Klimt: Selská zahrada se slunečnicemi (kolem roku 1906)

Dalším důležitým svědkem pro roli zahrady v dějinách umění jsou obrazy Gustava Klimta, který si zařizoval své ateliéry v blízkosti velikých zahrad, ve kterých pak nalézal inspiraci.

RADOST ZE ZAHRADY - Zahrada v dějinách umění
22. 3. - 24. 6. 2007
Belvedere, Orangerie
Rennweg 6, Vídeň
www.belvedere.at, public@belvedere.at
Tel: +43 1 79557134
otevřeno denně 10 - 18

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu