Začíná mezinárodní festival Janáček Brno. Nabídne mimořádné spojení dvou vrcholných děl Leoše Janáčka

2. listopad 2022

Ve středu 2. listopadu začíná 8. ročník mezinárodního operního a hudebního festivalu Janáček Brno. Nabitý festivalový program, kterým se tentokrát prolíná téma „Quo vadis“, nabídne až do 20. listopadu více než tři desítky projektů. 

Slavnostní zahájení festivalu již tradičně patří souboru Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Stejně jako v minulých ročnících půjde i v tomto případě o mimořádný projekt, který spojí v průběhu jednoho večera poprvé dvě Janáčkova vrcholná díla: operu Z mrtvého domu se scénickým ztvárněním Glagolské mše, a to v hudebním nastudování dirigenta Jakuba Hrůši a v režii Jiřího Heřmana.

Leoš Janáček: Glagolská mše / Z mrtvého domu

Pěvecké obsazení tohoto mimořádného projektu dává prostor mladé generaci pěvců, ať to je Roman Hoza (Gorjančikov), Pavol Kubáň (Šiškov), Jarmila Balážová (Aljeja), která sklidila velký úspěch s rolí Varvary na letošním Salcburském festivalu, a samozřejmě vynikajícím českým i zahraničním pěvcům pravidelně spolupracujícím s brněnskou operou, jako jsou Kateřina Kněžíková, Peter Berger nebo Gianluca Zampieri. Velmi symbolické bude hostování ukrajinského tenoristy Eduarda Martynyuka, který ztvární roli Šapkina a tenorový part v Glagolské mši společně s Peterem Bergerem. Scénu navrhl Tomáš Rusín, kostýmy jsou dílem Zuzany Štefunkové Rusínové. 

Čtěte také

Představení 6. listopadu 2022, v rámci něhož bude probíhat live stream, bude po úspěšných streamech Její pastorkyně, Příhod lišky Bystroušky a Osudu čtvrtým příspěvkem Janáčkovy opery NdB do mezinárodního projektu OperaVision. 

Na festivalu Janáček Brno se letos podílí dirigentská špička v čele s Jakubem Hrůšou, Tomášem Hanusem, Tomášem Netopilem a Marko Ivanovićem a již tradičně vynikající české i zahraniční soubory a interpreti, jako jsou Welsh National Opera (Věc Makropulos), Grand Théâtre de Genève (Káťa Kabanová), Orchestre de la Suisse Romande, Pavel Haas Quartet, Josef Špaček, pěvecké hvězdy Corinne Winters, Nicky Spence, Tomasz Konieczny a Adam Plachetka. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.