Jubilejní knižní veletrh Svět knihy zve nejen na autory Latinské Ameriky

9. květen 2019

Téměř sedm set programů a osm set účinkujících z nejrůznějších zemí světa nabídne letošní Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. 25. ročník největšího tuzemského literárního festivalu se letos zaměří na Latinskou Ameriku, nabídne ale i řadu prezentací a autorských čtení literátů a literátek z USA, Číny, Indie, Izraele, Tchaj-wanu či evropských států.

Nový boom latinskoamerické literatury? Svět knihy nabídne víc než Vargase Llosu

Mario Vargas Llosa

Od 9. do 12. května bude na pražském Výstavišti probíhat mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Čestným hostem je letos Latinská Amerika. Největší pozornost poutá návštěva držitele Nobelovy ceny peruánského prozaika Maria Vargase Llosy. Neměla by však zastínit jedinečnou příležitost seznámit se s aktuální latinskoamerickou literaturou, která se již oprostila od dědictví „boomu“ z let 60. a 70. minulého století.

Argentina, Brazílie, Chile, Kolumbie, Peru a dalších pět jihoamerických zemí v Praze představí podoby a témata své současné literatury. Do Česka zavítá třeba argentinský prozaik Rodrigo Fresán či představitelka takzvané nové argentinské prózy Mariana Enríquezová. Z New Yorku dorazí mexický prozaik Álvaro Enrigue a z Guatemaly David Unger, který je ve své zemi vnímán jako jeden z nejvýznačnějších žijících autorů. Chybět ale nebude ani Luis Fayad z Kolumbie nebo Francisca Cárcamová z Chile. Do Prahy pak po loňské absenci z důvodu nemoci přijede i chilská, v Mexiku dlouho žijící legenda mnoha uměleckých žánrů Alejandro Jodorowski. Hlavní hvězdou reprezentující Latinskou Ameriku ale bude peruánský romanopisec a esejista Mario Vargas Llosa, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2010. Ten se veletržnímu publiku představí hned několikrát.

Llosa a Müllerová. Dva nobelisté na jednom pódiu

Kromě debaty s publikem, v níž autor uvede na tuzemský trh své romány vycházející v aktuálních českých překladech, se Llosa zúčastní i diskuse s Hertou Müllerovou, německy píšící nobelistkou rumunského původu. V dějinách veletrhu se na jednom pódiu setkají dva držitelé nejvýznamnější literární ceny vůbec poprvé. Vzhledem k výrazné politicko-společenské angažovanosti obou spisovatelů se očekává debata plná znepokojivých témat evropské i světové současnosti.

Německá nobelistka Herta Müllerová

Top německojazyčné literatury: Stam, Becker a Robert Menasse

Herta Müllerová ale nebude zdaleka jedinou německojazyčnou autorkou veletrhu. Součástí Světa knihy bude totiž i letos festival Das Buch. Čtením z románu o dospívání a šikaně jej otevře Rakušan Kristian Duda, svou tvorbu pak publiku představí i výrazný švýcarský autor Petr Stamm či německý spisovatel Martin Becker. Ze svého posledního románu „Die Hauptstadt“, vycházejícího právě v českém překladu, bude číst Robert Menasse. Angažovaný rakouský spisovatel mimo jiné vystoupí i s přednáškou „Mám evropský sen“, ve které představí svou vizi Evropské unie. Tématům evropské literatury i myšlení pak bude vyhrazen celý pavilon Café Evropa.

Logo

Nejen Banville, ale i trio světových thrilleristů

Svět knihy nabídne i celou řadu dalších slavných jmen. Letošní hlavní téma veletrhu – Paměť a vzpomínky – rezonuje například i v tvorbě irského prozaika Johna Banvillea, nositele prestižní Man Booker Prize. Své místo ale má i v bestsellerech hvězdy detektivního žánru, Francouze Bernarda Miniera. Thriller a detektivku ovšem nepřijíždí do Prahy reprezentovat jen on. Svůj pohled na ně publiku přiblíží i další dva bestselleristé, Robert Bryndza a Tim Weaver.

Jsme tu pro laiky i odborníky
Bohatý program v rámci veletrhu připravilo také České literární centrum. V rámci Profesního fóra nabídne desítky přednášek, diskusí či kulatých stolů, zaměřených nejen na problematiku latinskoamerického knižního trhu, ale i na překlad či trendy současného komiksu.

Nejen knihy, ale i výstavy nebo koncerty

Veletrh ale neláká jen k setkání s autory a četbě knih. Během čtyř dnů nabídne návštěvníkům i bohatý doprovodný program ve formě výstav a koncertů. V sobotu od osmi večer vystoupí v pražském Doxu třeba Kafka Band v Německu žijícího českého prozaika Járy Rudiše, a to s čerstvým albem Amerika.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.