Začíná festival Jeden svět

10. březen 2010

V Praze dnes začíná už 12. ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který je zaměřen především na problematiku lidských práv. I letos se věnuje aktuálním tématům, což dokazuje například tematická sekce Zaostřeno na Írán. Festival letos divákům nabídne celkem 101 dokumentů.

Nebude chybět hlavní soutěž a také soutěžní sekce Máte právo vědět, věnovaná méně medializovaným problémům současného světa. I letos v rámci Jednoho světa přijede do České republiky řada zajímavých hostů, na některé z nich upozornila dramaturgyně festivalu Kateřina Bartošová:

"Režisérem, který letos přijal pozvání na náš festival, je Marc Isaacs, režisér snímku Man on the city, který v češtině uvádíme jako Londýňané. Dalším hostem je například čínský režisér snímku Posledním vlakem domů Lixin Fan."

Diváci ale budou mít možnost zhlédnout i dokumenty českých tvůrců: "Ráda bych upozornila na film českého režiséra Tomáše Kudrny Mlčeti zlato, který je celý v angličtině. Snímek je zajímavý svým zpracováním, protože se v podstatě jedná o filmový deník z návštěvy v Kyrgyzstánu," dodává Bartošová.

autoři: era , Lenka Rafaelová
Spustit audio