Začíná Euroradio Folk Festival v Českém Krumlově. S čím přijíždějí hlavní hvězdy?

13. červenec 2017

19.–22. července se v malebném Českém Krumlově setká stovka hudebníků z více než dvaceti zemí, kteří hrají hudbu čerpající z lidových kořenů své země, ale vkládají do ní své současné emoce, rychlý puls dnešní doby, aktuální texty ze života, technologické postupy povyšující prastaré hudební nástroje či pěvecké techniky na neoposlouchanou soudobou populární hudbu.

Jednou je tvorba úzce spjata s konkrétním mikroregionem, jindy vznikne jako průsečík několika oblastí. Středoevropské je konfrontováno se západoevropským, východoevropské se severským nebo naopak středomořským.

Euroradio Folk Festival je každoročním putovním svátkem folku již od roku 1980. Pod záštitou Evropské vysílací unie se jeho pořadatelství každým rokem ujme jiná evropská rozhlasová stanice. Festival se díky tomu koná vždy v jiné zemi a v trochu jinou dobu.

Je zásadně nesoutěžní a jeho hlavním smyslem je vznik kvalitních nahrávek pro společné vysílání. Z koncertů vznikne kolekce, která je k dispozici všem členským rozhlasům Evropské vysílací unie. Písničky a instrumentálky tak putují k uším posluchačů křížem krážem kontinentu.

Český rozhlas již pořadatelem jednou byl – v roce 2000 umístil festival do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Bližší informace i portréty účinkujících najdeme na www.rozhlas.cz/folkfestival.

Zahajovací koncert s přehlídkou domácích hvězd bude Český rozhlas Vltava vysílat přímým přenosem: Jitka Šuranská trio, Tomáš Kočko & ORCHESTR a speciálně pro festival sestavené trio Zuzana Lapčíková – Emil Viklický (klavír) – Josef Fečo.

Ve dvou dílech Čajovny znějí ukázky z alba Beránci a vlci a z posledních alb skupin 232 strängar (Švédsko), Ethnolika (Bulharsko), La Banda Morisca (Španělsko), Monika Drasch Quartet (Německo) a dalších.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio