Začíná druhý ročník Cirkopolis Festu, festivalu představení plných magie

15. únor 2015

Pražský Cirkopolis Fest představí kouzla, jak je neznáte. Druhý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu začíná už dnes a letos mimo jiné uvede představení světového šampiona v magii. Pořadatelé festivalu se nebojí experimentů, a proto nabízí netradiční podívanou plnou akrobacie, žonglování a taky černého humoru.

Akrobatka s argentinským temperamentem protáčí tenké tělo na hrazdě, světový šampion v magii nechává věci mizet a zase vynořovat. Třetí z týmu souboru Oktobre zase metá jedno salto za druhým, jako by pro něho neplatil zákon zemské přitažlivosti. Absolventi prestižní francouzské cirkusové školy Lido se na Cirkopolis Festu v Praze představí celkem třikrát.

Netradiční žonglování předvede francouzská dvojice Guillaume Martinet a Eric Longequel. V představení Flaque narušují dokonalý rytmus a matematická pravidla žonglování a vymýšlí si vlastní systém.

„V našich představeních je celá řada momentů, které jsou improvizované a naopak spousta těch, které jsou přesně naplánované. Je tam taky spousta momentů, kdy jsme každý úplně svobodný, zvlášť když žonglujeme každý sám,“ přiznává Eric Longequel.

„Ta svoboda je taky daná tím, že inscenace nemá přesně dané téma. Jsou to spíš sekvence, které vychází z určitého rytmu nebo gesta. Nikoho potom nepřekvapí, že z ničeho nic přestaneme a jdeme se třeba napít vody.“

Cirkopolis Fest pořádá už po druhé Cirqueon - Centrum pro nový cirkus a pražský Palác Akropolis.

Cílem pořadatelů je přivážet současné trendy světového nového cirkusu, potvrzuje dramaturgyně festivalu Šárka Maršíková:

„Komornější představení nám v Praze chyběly, tak se to i sešlo s tím, že jsme našli partnera právě v Paláci Akropolis. A co bychom si nalhávali, ta scéna není úplně veliká. Cílem ale bylo představovat intimnější věci. I když se festival rozšířil, jsme ještě na scéně divadla Ponec, ale ano, držíme si tuto linii.“

Cirkopolis Fest začíná dnes ve dvacet hodin představením Flaque v Paláci Akropolis. Festivalový týden pořadatelé zakončí jediným uvedením projektu Cirkopolis, ve kterém se setkají profesionální artisté z několika zemí Evropy.

Spustit audio