Začíná 11. ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha. Rudolfinum rozezní kantáta Svatební košile pod taktovkou Jakuba Hrůši

7. září 2018

V pražském Rudolfinu začíná v pátek 7. září Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha. Jeho 11. ročník přivítá hvězdné umělce - klavíristy Jevgenije Kissina a Krystiana Zimermana, klarinetistku Sharon Kam, která je také kurátorkou letošní Komorní řady festivalu, mezzosopranistku Bernardu Fink nebo dirigenta Jakuba Hrůšu.

Cílem festivalu Dvořákova Praha je každoročně uvádět to nejlepší ze skladatelova odkazu, a to v tom nejlepším možné provedení, uvedl pro Mozaiku ředitel festivalu Marek Vrabec.

03471488.jpeg

Pro mě jako pro uměleckého šéfa je to práce snů - věnovat se odkazu našeho největšího skladatele. Je škoda, že je tu pořád spousta děl, která známe jen mlhavě. A je vzrušující je stále odhalovat.
Marek Vrabec

Na programu zahajovacího koncertu v pátek 7. září pražském Rudolfinu je Dvořákova kantáta Svatební košile. Provedení bude v čele České filharmonie řídit Jakub Hrůša, který se festivalovému publiku představí také jako dirigent původní kompletní verze monumentálního oratoria Svatá Ludmila. Obě tato díla Hrůša vnímá jako zcela klíčová.

Jakub Hrůša

Sopránového partu se v kantátě Svatební košile ujímá Kateřina Kněžíková. K dílu, ve kterém se s mimořádnou silou prolíná mistrovství dvou géniů: skladatele Antonína Dvořáka a básníka Karla Jaromíra Erbena, pro Kněžíková Mozaiku uvedla:

Po jazykové i hudební stránce je to v symbióze. Oni se snad museli znát. Učilo se to výborně a poměrně rychle. Až na určitá místa není ten part až tak náročný. I když zdání klame.
Kateřina Kněžíková

03522744.jpeg

Kateřina Kněžíková bude interpretovat také titulní part Dvořákovy Svaté Ludmily, která na festivalu zazní v sobotu 15. září, tedy symbolicky v den úmrtí české světice. A tímto koncertem Dvořákova Praha uctí také 100. výročí samostatné republiky Čechů a Slováků. Jedním z dalších očekávaných vrcholů festivalu bude ve čtvrtek 20. září uvedení u nás prakticky neznámé oslavné kantáty Americký prapor, dodává stálý spolupracovník Dvořákovy Prahy, muzikolog David Beveridge. „Báseň The American Flag napsal mladý anglický básník Joseph Rodman Drake v roce 1815 a Dvořák ji opravdu nádherně zhudebnil. Premiéra měla být během jeho prvního koncertu v New Yorku, ale nestihl to, protože mu poslali text pozdě, takže k premiéře došlo až v roce 1895."

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.