Zachovat si příčetnost a tvůrčí zápal i v izolaci. Jak s rokem 2020 naložili Tara Fuki, Tomáš Liška nebo Avishai Cohen?

24. leden 2021

Navzdory řadě nepředvídatelných situací a komplikací vyšlo v roce 2020 mimořádné množství kvalitních desek. Své hudební ohlédnutí za rokem 2020 přináší Eliška Vidomus.

„Strávil jsem tři dny psaním těchto písní a pak další tři dny jejich nahráváním v obývacím pokoji kamaráda. Bral jsem to spíš jako terapii, zoufalý pokus o to, zachovat si příčetnost. Jsou to příběhy o důsledcích izolace celé populace; o osobních, politických a ekonomických jizvách, které budou dlouho přetrvávat,“ říká keňský písničkář Ondara o vzniku svého alba Folk N' Roll Vol 1: Tales of Isolation, ze kterého v pořadu zazní skladba Lockdown on Date Night Tuesday.

J.S. Ondara

Nejen pro hudební scénu znamenal loňský rok vytržení z dosavadních jistot, u mnoha umělců a umělkyň i nutnost dočasně odejít z kulturní sféry. Ukázalo se, že kultura je v Česku stále vnímána spíše jako volnočasová aktivita pro rozptýlení nebo příjemná nadstavba, ale ne jako nutnost a společenská potřeba. Je až neuvěřitelné, že v takto extrémním roce a v podmínkách, které kladly na umělce a umělkyně mimořádné nároky z hlediska orientace v proměnlivém a nevyzpytatelném terénu, se objevilo tolik skvělých nahrávek.

Macha Gharibian

V pořadu zazní také titulní píseň alba Joy Ascension, které loni na jaře vydala francouzsko-arménská pianistka, skladatelka a zpěvačka Macha Gharibian. Tato hudebnice ve své tvorbě čerpá z arménského folkloru, jazzu, popu, z klasické i filmové hudby a své aktuální album nazývá sérií hudebních autoportrétů.

Nebude chybět ani izraelský trumpetista Avishai Cohen, jehož plánovaný loňský koncert v pražském Jazz Docku se, doufejme, uskuteční letos v náhradním termínu, 6. května. Cohen by zde měl vystoupit se svojí kapelou Big Viscious, se kterou loni vydal stejnojmenné album. Z něj v ArtCafé zazní cover verzí písně Teardrop od skupiny Massive Attack.

Logo

Skandinávská scéna bude v ArtCafé zastoupena dánskou zpěvačkou a skladatelkou Janne Mark, která společně s norským trumpetistou Arve Henriksenem natočila album Kontinent. Nezaměnitelný zvuk Henriksenovy trumpety inspirovaný japonskou flétnou šakuhači vytváří nádherné zvukové textury, ze kterých se v různé intenzitě vynořuje zpěvaččin hlas.

A z českých desek zazní album Motyle od dua Tara Fuki, brněnský bigband Cotatcha Orchestra a jejich progresívní Bigbandová Elektronika s hostující Lenkou Dusilovou, kvarteto Invisible World basisty Tomáše Lišky a jejich deska Hope. ArtCafé uzavře koncertní nahrávka Archa, která je záznamem vystoupení písničkářky Dagmar Voňkové. Ta se představila před dvěma lety na festivalu Struny podzimu v doprovodu kapely tvořené hudebními osobnostmi, jako jsou Beata Hlavenková, Dorota Barová nebo Marcel Bárta.

Pořad připravila: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související