Začala sezóna senosečí. Myslivci i dobrovolníci plaší zvěř, aby nepadla za oběť sekačkám

26. květen 2018

Tisíce mláďat každoročně nepřežijí sezónní senoseče. V ohrožení jsou hlavně srnčata a zajíci. S jejich plašením, než do porostu vjedou sekačky, můžou pomoci myslivcům i dobrovolníci. Nejen na Prostějovsku se mohou lidé přidat prostřednictvím portálu Seneseče Online, který provozuje Česká zemědělská univerzita.

Na zatím neposečené louce nedaleko Určic u Prostějova mě vítá myslivec Radomil Holík. „V nějaké formaci tu louku volně projdeme a uvidíme, jestli tou naší chůzí, případně pohybem psa nějaká zvířata vyženeme,“ popisuje.

Ohaře Arana s sebou přivedl dobrovolník Tomáš Nováček. „Během toho plašení by mělo být jeho úkolem vyhledat zvěř a ukázat nám ji. Já sem chodím i kvůli výcviku psa, ale hlavně abychom něco vyhnali,“ komentuje svou účast dobrovolník.

Před senosečí myslivci procházejí porosty, aby vyplašily zvěř

Aran vyrazil vpřed do vysoké trávy a naše lidská skupina pod vedením Radomila Holíka pokračuje v rojnici za ním. „Sekačka si nevybírá, co semele. Vojtěšku nám sklízí až čtyřikrát za sezónu, některé trávy dvakrát. Pokud zpozoruju v porostu dobrou srnu, od které očekávám dobrá mláďata, budu se ji snažit zachránit. Může docházet i k úhynu jiných zvířat, polních ptáků na zemi hnízdících,“ dodává Holík.

Pes zanechává pachovou stopu

Práci mají myslivci nejen před sečením, ale i po něm. „Mělo by to tak být, protože myslivec by měl mít zájem, kolik při tom ztratil zvířat,“ říká myslivec.

Jsme na druhém konci louky. Na zvěř jsme sice nenarazili, ale to neznamená, že by to naše chůze porostem před sečením byla zbytečná. „Když tu trávu Aran prohopsal, zanechal po sobě pach šelmy, který bude srna vyhodnocovat jako potenciálně nebezpečný pro sebe nebo své mladé,“ vysvětluje Nováček.

Aby myslivci mohli před sečením zachránit co nejvíc zvěře, musí dobře fungovat spolupráce se zemědělci. Ti místní pro vzájemnou komunikaci využívají webový portál Senoseče Online, potvrzuje Radek Kořínek z hospodářského družstva Určice: „Nám zemědělcům to velmi vyhovuje, protože je to jednoduché. Zadám tam informace, mám tam nastavené parcely a jen si tam přes počítač dodám termín. Portál pak už automaticky informuje myslivce.“

Termíny plánovaných senosečí v portálu vidí i dobrovolníci, a můžou tak myslivcům s plašením pomoct.

Spustit audio