Začala hudební sezona

18. říjen 2003

V říjnu otevřely koncertní sezonu pražské symfonické orchestry. Pro Pražskou komorní filharmonii začala jubilejní desátá, která podle šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka pokračuje v základní linii: "Staví dramaturgii na skladbách, jež jsou páteří světové hudební produkce a zároveň i na méně hraných a neprávem opomíjených dílech."

Velký podíl má období klasicismu - Haydn, Mozart, Beethoven a další. Na jednom z koncertů však zazní také velká orchestrální skladba - Brahmsova 2. symfonie. Podnětným dramaturgickým počinem je Krčkův pokus o aranžmá Dvořákových Moravských dvojzpěvů pro dětský sbor, který těleso uvede s Bambini di Praga na prosincovém koncertě.

Pražská komorní filharmonie

V programu je bohatě zastoupena česká hudba 20. století (Martinů, Kalabis, Kurz, Lukáš a další). Právě toto hudební období je jednou z osobních zájmových dominant nově nastupujícího stálého hostujícího diridenta Michela Swierczewského. "Je důležité budovat repertoár orchestru tak, aby obsahoval reprezentativní výběr nejen z klasiky, ale i z hudby 20. století a hudby současné," říká dirigent, který spolupracoval s pražskými filharmoniky i dříve, a jak ukázal i nedávný koncert na festivalu Struny podzimu na sklonku září, dobře si s ním rozumí. Nyní došlo k "zásnubám", jak nazval současnou užší spolupráci šéfdirigent. Swierczewski slibuje, že osloví i současné, zejména mladé domácí komponisty. PKF se už několik let obrací také k nejmladšímu publiku, pro nějž připravuje pod názvem Čeští skladatelé v krátkých kalhotách speciální koncertní cyklus.

Také za dirigentským pultem Symfonického orchestru FOK se představuje nový hlavní dirigent - Petr Altrichter. Šéfdirigentem je nadále Serge Baudo, nejužšími uměleckými spolupracovníky Libor Pešek a Leoš Svárovský. Program koncertů zůstává věrný tradičním cyklům, zachovává i oblíbený cyklus "klasický", který na každém koncertě přináší alespoň jedno klasicistní dílo. FOK letos uvede rovněž nepříliš často hraná díla, např. kompletní provedení Ravelovy hudby k baletu Dafnis a Chloe, Honeggerovu Svatou Janu na hranici, Stravinského Zpěv slavíka, Bartókův Koncert pro dva klavíry, aj. Zazní také Mozartova 2. Loretánská litanie a v původní verzi jeho nedokončená Mše h-moll.

Hlavním dirigentem Symfonického orchestru FOK se stal Petr Altrichter
autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.