Zabijačka v Tištíně, chov býčků ve Lhotce u Hranic, výtvarná dílna Jany Talandové, vesnické prodejny

30. leden 2019
Kraj na dlani

Magazín nejen pro venkov, ve kterém se dozvíte jak se žije v obcích našeho kraje, jak se mění venkov v dnešní dynamické době. Jak se žije lidem v obcích našeho kraje, co je baví, zajímá a trápí.

K zimním měsícům tradičně patří zabijačka. Taková domácí zabijačka, to je jistě událost nejen kulinářská, ale také společenská. Sejde se celá rodina a už od brzkého rána poctivě kmitá, aby se vše povedlo. My se na jednu takovou tradiční domácí zabijačku vydáme na hanácký grunt na Prostějovsko. V Tištíně natáčela Petra Ševců.

Lhotka je malá vesnička nedaleko Hranic, žije tam asi stovka obyvatel. Už na začátku obce uvidíte ohrazený pozemek a stádo dobytka. A taky nejrůznější přístavby pro telata a na uskadnění krmiva. Tak vypadá hospodářství Roberta Synka. Soukromého zemědělce, který chová býčky. Až na ty nejmladší se většina stáda pohybuje na čerstvém vzduchu, celoročně. I za mrazivého počasí. Více v reportáži Jany Zemkové.

Výtvarnou dílnu Jany Talandové, výtvarnice a učitelky z Libiny na Šumpersku, která spolu s dětmi vytváří rozličné výrobky z přírodnin, navštívil Aleš Spurný.

Spotřební družstvo Jednota Zábřeh je největším provozovatelem venkovských obchodů na severu Olomouckého kraje. Pro část obyvatel jsou jedinou možností, jak si nakoupit základní potraviny. Proč jsou prodejny ohrožené, kterých se to týká, a co by Jednotě mohlo pomoci, aby síť prodejen zůstala minimálně na stávající úrovni, si povídal s předsedou představenstva družstva Vladimírem Konopasem redaktor Mirek Kobza.

Házená Velká Bystřice je sportovní klub s dlouhou tradicí. Jako jeden z mála oddílů v regionu pokrývá všechny mužské kategorie. O své členy se začíná starat už v předškolním věku. Jak vypadá trénink takzvané přípravky uslyšíte v reportáži Dity Vojnarové.

autoři: Aleš Spurný , Pavel Juráš , zem , pese , voj , kbz
Spustit audio