Za relikvií svaté Ludmily zamířily do Tetína tisíce poutníků. Do jejího rodu patří i Alžběta II., odhalil výzkum

Lidé z celé republiky přijeli tento víkend do Tetína na Berounsku, aby se zúčastnili Národní poutě, která připomíná výročí 1 100 let od smrti svaté Ludmily, manželky prvního historicky doloženého Přemyslovce a babičky svatého Václava. „Stála u zrodu naší české státnosti a křesťanské identity, od které se bohužel plno lidí odvrací,“ míní starosta obce Martin Hrdlička.

Čtěte také

Před Národní poutí připomínající úmrtí první české světice se odborníkům podařilo rekonstruovat rozvětvení jejího rodu. „S výročím byla spojena celá řada vědeckých prací historiků a genealogů, kteří zkoumali původ významných osobností světa. Vlastně ten rozrod svaté Ludmily nás přivedl do celé řady, takže je dnes známo, že třeba norský král Harald V. či anglická královna Alžběta II. jsou potomky svaté Ludmily,“ říká starosta Martin Hrdlička, který je zároveň předsedou Spolku svaté Ludmily.

„Z Čechů pak třeba Jiří Lobkowicz nebo Karel Schwarzenberg, ale vlastně i potomek českého rodu Schönbornů, Christoph Schönborn, který dnes sloužil mši,“ doplňuje Hrdlička symbolický rozměr bohuslužby za světici, jejíž lebku zapůjčenou církví si v tetínském kostele mohou účastníci Národní poutě prohlédnout do šesté hodiny večer.

Relikvie sv. Ludmily na cestě z Pražského arcibiskupství do kostela sv. Ludmily na Tetíně

Samotné mše se podle něj zúčastnilo kolem pěti tisíc lidí. „Jinak přijde celá řada poutníků, kteří se přímo mše svaté neúčastní. Ale my jsme od začátku chtěli, aby tato sláva k svaté Ludmile byla přístupná všem lidem, aby to nebyla jen čistě náboženská záležitost,“ doplňuje starosta.

Další poutníci mají dorazit na koncerty a další doprovodné akce. „Jsou tady lidé z Nového Jičína, z jižní Moravy nebo třeba od Litomyšle. A samozřejmě i místní,“ popisuje reportérka Markéta Šulejová. „S některými z nich jsem mluvila, pro většinu z nich je to jedinečná příležitost a jsou dojatí z toho, že tady mohou být,“ líčí.

autoři: Věra Štechrová , jkh
Spustit audio