Za pět minut šest večer. Z Pařížských sešitů básníka Petra Krále

5. září 2021

V sobotu 4. září uplynulo 80 let od narození básníka, esejisty a překladatele Petra Krále, který velkou část svého života strávil v emigraci ve Francii. Ve vltavském Světě poezie listujeme jeho Pařížskými sešity. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravil a úvodem hovoří: Petr Adámek
Účinkuje: Petr Král
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2016

„Když jsem kdysi na léta opustil Prahu pro Paříž, psal se rok 1968. Prahu právě obsadila cizí armáda a já jsem se cítil jako ten, za nímž se svět, kde předtím pobýval, zhroutil do propasti se vším, oč se v něm dosud mohl – jakž takž – opřít. I když mi zůstala potřeba psát, ani zápisky, v nichž jsem jí dával průchod, se napříště nemohly podobat deníku, jak jsem si jej vedl před katastrofou. Zostřené vědomí marnosti (či aspoň relativity) věcí, jež ve mně pohroma vyvolala, zpochybnilo i smysl jakéhokoli uchovávání; zbylo jen psaní jako vždy nový akt – a důkaz – vlastní přítomnosti, opakovaný z elementární potřeby se nezalknout. To, co jsem zaznamenal, je tak třeba chápat jako pouhé stopy zanechané tím, kdo se snažil jít dopředu, bez naděje na víc než na další cestu samu,“ uvádí autor ke svým solitérním veršům a zápiskům z Pařížských sešitů.

Čtěte také

A jak uvažuje o samotných zápiscích, o tvorbě? „Ať z nás vyjde verš nebo celá kniha, pomůžeme jen formulovat myšlení samotné skutečnosti.“ Králova obrazotvornost vychází právě odsud, nikoli z území snu nebo vybájených říší, nýbrž z běžného všedního dne, nanejvýš neděle, neboť zdroje té nejjiskřivější imaginace jsou právě zde.

Petr Král hledá a odkrývá zázračný rub i líc každodenní skutečnosti, jindy je pouze míjí, avšak upozorňuje na ně – a občas jimi bývá sám zaskočen, ne-li přepaden. Nejčastěji je však přímo vidí.

autoři: Petr Adámek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio