Za památník a proti mlčení. V Praze-Bubnech bubnovaly s Kollerem a spol. stovky lidí

16. říjen 2015

Stovky lidí si dnes přišly zabubnovat na nádraží v Praze-Bubnech. Happening „Bubnování pro Bubny“ se koná v den 74. výročí prvního židovského transportu z Prahy, jenž odtud za druhé světové války odjel. Má za cíl přiblížit projekt Památníku ticha, který chce v prostorách starého nádraží vybudovat iniciativa Památník Šoa Praha, a také varovat před fenoménem „mlčící většiny“.

I když bubnování zrovna nepřálo počasí, na účasti to moc znát nebylo.

„Je to, myslím dobrá příležitost, že se setkají slušní lidé a trošku dají najevo, že nejsou ojedinělí, osamělí,“ poznamenala jedna z návštěvnic.

Už před pátou hodinou se na nádraží Praha-Bubny začaly scházet stovky lidí s deštníky, pláštěnkami a s bubny v podpaží.

Bubny si mohli zakoupit od pořadatelů na crowdfoundingovém webu a podpořit tak celou akci, což udělaly skoro dvě stovky lidí, nebo si mohli nástroje přinést z domova.

Lidé pak posedávali kolem pódia a bubnovali, k čemuž jim tempo na pódiu udávali profesionální bubeníci jako Jaroslav Kořán, Miloš Vacík nebo David Koller.

S bubeníky na pódiu se střídali herci, kteří četli z nejrůznějších textů o české historii, a to nejen o té z druhé světové války. Vystoupila třeba Nela Boudová nebo Barbora Hrzánová.

Datum 16. října je už tradičně věnované připomínce prvního transportu Židů, dnešní happening však má i další rozměr. Chce upozornit na projekt Památníku ticha, jehož vybudování právě v prostorách nádraží Praha-Bubny si dala za cíl obecně prospěšná společnost Památník Šoa Praha.

Čtěte také

Památník by měl být „centrem pro veřejný dialog o odkazu obětí, motivech pachatelů, ale především o roli mlčící většiny v dobách, kdy se pasivita stává obecným ohrožením,“ napsali organizátoři dnešní akce v tiskové zprávě.

Kromě toho chtěli organizátoři, k nimž kromě Památníku Šoa Praha patří ještě United Islands of Prague a Centrum současného umění DOX, upozornit i na „mlčící většinu“ jako nadčasový fenomén.

„Chtěli jsme dát prostor každému, kdo má chuť přijít, narušit to ticho, to ticho té pasivity, to ticho, které je nejen obecný jev, pořád se vracející jev, ale i to ticho v sobě,“ uvedl jeden z organizátorů akce Pavel Štingl.

K happeningu proti lhostejnosti a mlčení se v předvečer pražské akce přidal i americký Washington. Na české ambasádě se do čela sboru postavila bývalá ministryně zahraničí a československá rodačka Madeleine Albrightová.

autoři: ČRo , Klára Vičíková
Spustit audio