Za obraz si koupil dům, kde našel rodinné štěstí. Renoir propadl kouzlu kraje Champagne

Slavný francouzský malíř Pierre-August Renoir je asi nejvíce spojován s Provence, kde je dnes jeho muzeum a kde také zemřel. Krajem jeho srdce se ale stala zachmuřená Champagne. Proč si uznávaný impresionista, který stavěl svoje obrazy na proměnách světla a slunečního svitu, vybral jako místo svého posledního odpočinku právě Essoyes v poněkud zachmuřené Champagni?

Místostarosta města Philippe Talbot mi vysvětluje, že důvodů, proč se Renoir zamiloval do tohoto kraje, je několik, ale ten nejdůležitější je zřejmý – jeho žena Aline. Malíř se s ní seznámil v Paříži, ale protože Aline často jezdila ke svým rodičům do Essoyes, jezdil s ní.

Pamětní deska na domě v obci Essoyes připomíná, že zde v letech 1897 až 1916 žil slavný malíř Pierre-August Renoir se svojí ženou

V průběhu třiceti let tady trávil prakticky každé léto a nakonec se sem odstěhoval úplně. Provence sice potřeboval pro své klouby, sluníčko mu pomáhalo, ale jeho srdce patřilo Champagni. Podle Philipa je důkazem toho, jak měl tento kraj rád, i to, že tu chtěl být také pohřben.

Zákoutí, která pozná každý

Čím vám je povědomá zahrada v Giverny? Znáte ji z obrazů Clauda Moneta

Jezírko s lekníny

Většina návštěvníků Paříže chce v těchto dnech vidět kromě tradičních památek hlavně rozsahem dosud nevídanou výstavu obrazů Clauda Moneta ve Velkém paláci. Lístky je lepší si zamluvit pár týdnů předem. A jestli máte tohoto zakladatele impresionismu zvlášť v oblibě, udělejte si výlet taky do jeho domu s nádhernou zahradou v Giverny.

Pokud do městečka, které leží nedaleko Troyes, zabloudíte a patříte k Renoirovým obdivovatelům, nudit se tu nebudete. Michel Giroud, který chodil do školy s jeho pravnučkou Sophie, připomíná, že tady najdete i velké muzeum Espace Culturel Renoir, kde promítají i film o malířově životě.

Kolem městečka jsou místa, která Renoir maloval a která známe z reprodukcí jeho obrazů. Stojí tu i dům, kde bydlel, ateliér, kde pracoval a samozřejmě také hřbitov, kde se příběh Renoirova života uzavřel.

Sophie, která v domě svého pradědečka vyrůstala, se ho před šesti lety rozhodla prodat. Je herečkou v Paříži a neměla dost sil do Champagne dojíždět. Dům koupilo město a proměnilo ho v muzeum.

Logo

Milující tatínek

Provází mě po něm Chantal Pinteauxová a hned v úvodu prohlídky mi ukazuje důležitý obraz. Jsou na něm dvě dívky u piana. Renoir ho namaloval v době, kdy už do Essoyes pravidelně jezdil.

Cena za Da Vinciho Spasitele světa se vyšplhala k 10 miliardám. Je nejdražším obrazem prodaným v aukci

Da Vinciho obraz Spasitel světa se prodal v New Yorku skoro za 10 miliard korun

Za 450,3 milionu dolarů (9,8 miliardy korun) se na aukci v New Yorku vydražil obraz italského renesančního malíře Leonarda Da Vinciho. Dílo zobrazující Ježíše Krista pojmenované Salvator Mundi (Spasitel světa) se tak podle aukční síně Christie's stalo nejdražším obrazem, který se kdy na světě prodal v dražbě. Předaukční odhady udávaly hodnotu díla 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).

Právě tento obraz, který prodal za čtyři tisíce starých franků, což byl v té době ekvivalent desetileté mzdy dělníka, mu umožnil koupit si dům a usadit se tady. Renoir si pak v zahradě postavil ateliér, kam dnes chodí malovat školy. Děti se tu nechávají inspirovat reprodukcemi děl slavného malíře.

A co je na domku nejzajímavější? Když si prohlédnete dětské pokojíčky, uvědomíte si, jak moc měl Renoir rád svoje děti. Rozmazloval je a nechal je také, aby ho zdržovaly od práce. Místo toho, aby vyrazil ven s plátnem a barvami, raději si s nimi hrál. Anebo, jak připomíná Chantal, maloval alespoň je.

autoři: Jan Šmíd , and
Spustit audio