Za monitorování dopravy zaplatí Třebíč dva miliony

21. říjen 2018 06:00

Asi dva miliony korun bude stát trvalé monitorování dopravy na třebíčském Masarykově náměstí.

Město hledá dodavatele technologie, která zároveň umožní dálkově řídit veřejné osvětlení na náměstí.

Fungovat začne podle vedoucí dopravního odboru Aleše Kratiny zřejmě v první polovině příštího roku. Technologie je součástí rozvoje takzvaného chytrého města, kam bude patřit i úprava parkoviště na Komenského náměstí plánovaná na konec listopadu.

Počty aut i chodců

Zařízení na Masarykově náměstí rozpozná počet i druh projíždějících aut a také počty chodců, kteří křižovatkou na náměstí procházejí. Nadstavbou bude dálkové ovládání veřejného osvětlení.

Podle Kratiny budou údaje důležité při přípravě dopravních projektů. „Zatím musíme veškeré dopravní proudy měřit ručně, takhle budeme mít informace k dispozici nepřetržitě a hned, budou dokonce veřejně přístupné,“ řekl Kratina. Možnost ovládat veřejné osvětlení podle něho pomůže snížit spotřebu elektřiny. V budoucnu by stejná technologie mohla fungovat i jinde ve městě.

Parkoviště s elektronickými senzory

Parkoviště na Komenského náměstí bude prvním ve městě s elektronickými senzory, které rozpoznají neobsazené parkovací stání a vyrozumí o tom přijíždějící řidiče na informačních tabulích, případně pomocí mobilní aplikace. Parkoviště leží v širším centru města a patří k největším v Třebíči. Je určené pro víc než 100 aut a jeho součástí je také dobíjecí stanice pro elektromobily.

zdroj: ČTK
Spustit audio