Za básníky k nim na gauč: Prožijte Světový den poezie s festivalem Básne/ě v karanténě

20. březen 2020

Světový den poezie, který připadá na tuto sobotu 21. března, můžete strávit nejen listováním sbírkou svého oblíbené básníka, ale také se zdarma připojit k živému streamu v rámci festivalu Básne/ě v karanténě a nakouknout k českým a slovenským básníkům do obýváku.

Pět večerů a deset výrazných jmen převážně české a slovenské básnické scény. Začínající autoři i zavedení tvůrci vás každý večer přes online živý stream zvou k sobě do obýváků, aby přečetli ukázky ze své aktuální tvorby. Organizátoři a zároveň dramaturgové i vystupující Michal Tallo a Jan Škrob totiž věří, že poezie spojuje a léčí.

Online festival Básne/ě v karanténě proběhl od 18. do 22. března. Podrobný program s medailony autorů naleznete na facebookové události Básne/ě v karanténe.
Proběhlá čtení najdete na stránce BÁSNE - literárna súťaž.

S nápadem uspořádat narychlo celý online festival, který by reagoval na nucený útlum kulturního a společenského života v souvislosti s pandemií koronaviru, přišel básník a překladatel Jan Škrob společně se slovenským básníkem Michalem Tallo. Ten také působí jako redaktor časopisu Vlna, je programovým dramaturgem mezinárodního literárního festivalu Novotvar a koordinátorem soutěže Básne SK/CZ. V rozhovoru pro Vltavu uvedl, že při výběrů autorů a autorek usiloval o pestrost a různorodost. Ukazuje se, že každý z autorů má svůj osobitý přístup nejen k psaní a vnímání poezie, ale také k vystupování.

Ještě před pár lety byla jejich poezie dystopická sci-fi, dnes je to realita

Čtěte také

Jak Michal Tallo uvádí, v tvorbě zastoupených básníků se objevují dvě linie: Jednu zastupují básnířky jako Jitka N. Srbová nebo Jana Bodnárová, jejichž básně přináší uklidnění. Do druhé skupiny patří autoři a autorky, kteří se zabývají současnou společností a mají ve své tvorbě angažované motivy. Podle obou organizátorů psali mnozí zastoupení básnici a básnířky v posledních letech poezii, která v době svého vzniku působila až dystopicky, a najednou jsme se octli ve světe, kde se z jejich varování stala každodenní realita.

V kontextu současné krizové situace je podle mě angažovaná třeba i intimní milostná lyrika.
Jan Škrob

Své básně mimo jiné představí Jonáš Zbořil, polská básnířka Zofia Bałdyga nebo hojně překládaný slovenský literát a spoluautor tanečních představení Peter Šulej.

Čtěte také

Organizátoři potvrzují, že festival možná nebude jednorázovou akcí: „Odezva a sledovanost nás pozitivně překvapila. Otázka je, jestli bude po něčem takovém poptávka i po odeznění krize, ale třeba se ukáže, že je to atraktivní i bez karantény,“ uvádí Jan Škrob a Michal Tallo doplňuje, že výhledově uvažují o možnosti přispívat básníkům tzv. online do klobouku.

Jak pomoct literátům v nejisté době?

Jan Škrob je zároveň členem Asociace spisovatelů, která se aktuálními těžkostmi českých literátů zabývá. „Jedna strana mince jsou samozřejmě příjmy ze čtení a tak podobně, ale zároveň je v krizovém stavu důležité přemýšlet, co můžeme pro druhé udělat. To je pro mě hodně důležité,“ zdůrazňuje Škrob a dodává: „Zatím bych upozornil na kampaň Čtení chrání, která propaguje jednak samozřejmě čtení knih, ale i nakupování knih přes e-shopy, protože v krizi jsou nejen samotní autoři a autorky, ale i lidé, kteří pracují v knihkupectvích, nakladatelstvích. Četba tak pomáhá člověku, aby se doma nenudil, ale i spoustě dalších lidí, kteří se na tvorbě a distribuci knih podílejí.“

autor: kult
Spustit audio

Související