Z Tibetu do Jakutska a zase zpátky. Špína rozfoukává žhavé uhlíky punkových novinek

31. leden 2019

Jukebox novinek patří už k oblíbeným kratochvílím pořadu Špína. Letos se toho za ten první měsíc vyrojilo tolik, že jsme museli díl věnovaný čerstvým singlům a nahrávkám udělat už na sklonku ledna. A překvapivě za spoustou z nich stojí kromě nových tváří i ostřílení matadoři scény.

Sampler zahraničních novinek odstartovali berlínští Dïat, kteří chystají na labelu Iron Lung na konec února novou desku. Dystopický, post-punkový hit We rozvířil debatu, jestli bude nahrávka Positive Disintegration posmrtnou labutí písní, nebo se Dïat opět probudí k životu. Názory se liší, ale někteří z moderátorů byli až překvapivě optimističtí. Pustili jsme si i věc z nové kazety od našich oblíbenců Hank Wood & Hammerheads a Kazatel zavzpomínal na folkařský díl se skladbou Quitest Friend od Pedro the Lion. Ten totiž vydal novou skladbu po dlouhých 15 letech, což jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít. Setkali jsme se totiž se spoustou starých známých, zazněl i John Garcia (Kyuss) nebo Mono. Z okruhu známých harcovníků nás ovšem nejvíc potěšili TK Echo, nová kapela na washingtonském labelu Dischord, kterou založil Chris Richards z legendárních Q and Not U.

Nebyla by to Špína, aby neproběhlo něco z odvrácené strany elektroniky, novou nahrávku totiž přichystal na začátek roku i technař Tara In Tibet nebo noisové duo JH1.FS3. Zadost jsme učinili i něčemu temnějšímu a pustili jsme si blackové The World Is A Vampire, kteří vydali od ledna už tři nahrávky. Kromě spousty dalších skladeb zazněla i naše „nejvzdálenější“ novinka z Jakutska – rychlý punk kapely Charakiri Iz Okna.

Jaké je to žít ve městě postaveném na permafrostu, kde je zima dvě třetiny roku, a co to znamená pro místní punkovou scénu? Jak zní esoterické techno? A u které kapely jsme ve Špíně udělali chybu a zaměnili název desky za název kapely? Poslechněte si celý díl ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.