Z původních 20 titulů soutěžících o Německou knižní cenu jich zbylo šest

16. září 2013

Porota Německé knižní ceny 2013 zasedla a učinila z longlistu shortlist. Kdo bude vítězem se dozvíme v předvečer Frankfurtského knižního veletrhu, 7. října.

Šest autorů může ještě pár týdnů doufat. Snad je to pouhá náhoda, že jde o tři ženy a tři muže. V tomto kulturním segmentu se myslím nepřihlíží k jinak tak často diskutovanému a ostře sledovanému podílu žen. A opět nás porota – jako už při první redukci z 200 na 20 titulů – překvapila a to hned v několika ohledech.

Největším překvapením je fakt, že se v užším výběru neumístil všeobecně favorizovaný román F Daniela Kehlmanna. To mluví pro porotu. Osobně mne potěšilo, že se nenechala ovlivnit mediálními projevy. Kehlmannův román je jistě lepším průměrem, ale nepatří mezi favority na nejvyšší německou knižní cenu.

A dalším potěšujícím faktem, který lze také klasifikovat jako překvapení – v minulých letech tomu totiž tak nebylo – je vyváženost a to opět v několika bodech: již zmíněná pohlavní, tři autorky a tři autoři. I nakladatelství jsou zastoupena pouze jednou a v neposlední řadě patří šest vybraných autorů do různých věkových kategorií.

Shortlist je tedy ve všech ohledech harmonizující. Nejprve tři vybrané autorky v abecedním pořadí:

Terézia Moraová s románem Nestvůra* (Das Ungeheuer, Luchterhand 2013).Marion Poschmannová s titulem Postavení slunce (Die Sonnenposition, Suhrkamp 2013) a Monika Zeinerová s literárním debutem Hvězdný řád nad Comem (Die Ordnung der Sterne über Como, Blumenbar 2013).

Mužskými kandidáty na Německou knižní cenu tohoto roku jsou Mirko Bonné a jeho román Už nikdy více noc (Nie mehr Nacht, Schöffling & Co. 2013), Reinhard Jirgl s titulem Nic od vás na zemi (Nichts von euch auf Erden, Hanser 2013) a v neposlední řadě Clemens Meyer a jeho v pořadí druhý román Im Stein (S. Fischer 2013).

Jako každým rokem, komentuje mluvčí poroty Helmut Böttinger, předběžné rozhodnutí sedmičlené poroty: „Byla to napínavá kontroverze a kolegiální diskuze. Kompromisní kandidáty jsme vyřadili a tím pádem se mohly prosadit angažované literární pozice. Na shortlistu jsou teď zastoupeny různorodé literární styly a potvrzují mnohotvárnost současných literárních možností.“ Květnaté zdůvodnění hodné literáta Böttingerova formátu. Je sám držitelem několika literárních cen – nejčerstvější z nich je letošní cena Lipského knižního veletrhu v oboru populárně naučné literatury a esejistiky.

* Názvy titulů v češtině jsou překlady autorky příspěvku.

autor: Eva Novak
Spustit audio