Z pohádky k mechanickému baletu

2. leden 2004

Výstavu českých ilustrátorů pohádek a knížek pro děti, nazvanou Z pohádky do pohádky, lze v těchto dnech zhlédnout v Českém muzeu výtvarných umění v Praze. Přelom roku je v těchto výstavních prostorách na Královské cestě Starého Města již tradičně věnován především dětskému divákovi (i když nejen jemu).

Kurátor Olaf Hanel připravil koncepci i instalaci výstavy jednoduše a přehledně - tak, aby se děti cítily jako doma a dospělý divák se rád vracel do dětství. Ilustrace dětských knih je stálicí české výtvarné kvality. Diváka možná překvapí, že bude moci srovnávat ilustrátorskou tvorbu za údobí více než sta let. Vedle známých jmen (Mikoláš Aleš, Vojtěch Preissig, Josef Wenig, Jiří Trnka, Cyril Bouda, Zdenek Seydl aj.) je zde představena i současná nejmladší generace výtvarníků - například Veronika Holcová, Michaela Černická či Petr Nikl - často spolupracující s menšími nakladatelstvími, jež pečují o "krásnou knihu".

Ilustrace dětských knih je stálicí české výtvarné kvality

Pohádková tematika prošla v průběhu století mnohými peripetiemi. Její výtvarné zpracování se však v jedné věci neliší: vždy se obrací k dětské mentalitě, která je čistá a přímá ve svém vnímání a otevřená nekonečnému rozměru fantazie. To je pro české ilustrátory závazné a zároveň osvobozující a očistné. Ač třeba získali své renomé v jiných výtvarných oblastech, vracejí se k ilustraci jako k nadčasové disciplíně nepodléhající módním trendům a obohacují ji svým mistrovstvím i oduševnělostí. Výstava představuje vynikající osobnosti pečující o kulturu knihy a potěšitelné je, že v jejím průběhu dojde k setkání současných autorů, výtvarníků a nakladatelů zabývajících se kultivací knih pro děti. Expozici doprovází prezentace ukázek z filmů, jež na pohádková témata realizoval Krátký film Praha. Každý divák, malý i velký, si zde najde své autory či oživí vzpomínky a při zimní cestě starou Prahou se pro něho výstava, jejímž mediálním partnerem je ČRo 2 - Praha, stane příjemným zastavením. K výstavě je vydán krásný obrazový katalog s jednoduchým textem a se zřetelem na dětského diváka a čtenáře.

Ve stejném termínu nabízí České muzeum výtvarných umění v Praze ve svých románských prostorách v rámci programu Alternativy výstavu současného renomovaného francouzského výtvarníka Daniela Depoutota (1960), autora mechanicko-elektrických asamblážových "grotesek" vytvářených z technického a železného odpadu. Bizarní sestavy oživené elektrickými motorky nabízejí kinetické divadlo pohybujících se světel a stínů, občas doplněné drastickými zvuky. Surrealistická nadsázka vyjadřující pocity ze současné doby si udržuje humor a nabízí groteskní parabolu přetechnizovaného globálního světa. V Praze vystavuje Depoutot poprvé a jeho výstava nazvaná Mechanický balet má všechny předpoklady zaujmout i českého diváka. Obě výstavy trvají do 8. února.

Daniel Depoutot - Mechanický balet
autor: Claudine Končinská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.