Z plošiny plovoucí po řece Nežárce opravují dělníci most u vlakového nádraží v Jindřichově Hradci

30. říjen 2023 14:02

Na mostě přes řeku Nežárku u vlakového nádraží v Jindřichově Hradci to na první pohled může vypadat, že rekonstrukce skončila. Od minulého týdne už tudy projíždí auta po opravené silnici. Tím ale stavební práce nekončí. Dělníci se přesunuli do prostoru pod mostem, kde opravují hlavní konstrukci.

Most přes Nežárku u vlakového nádraží v Jindřichově Hradci se dočkal kompletní rekonstrukce po čtyřiceti letech. „Zásadním problémem bylo, že sem zatékalo a degradovala mostní konstrukce,“ vysvětluje stavbyvedoucí Jan Ptáček.

Přes most vede hlavní tah z Jindřichova Hradce na Tábor. „Když se dělá kompletní rekonstrukce mostu, tak se často celá konstrukce bourá. Tady nebyla v tak špatném stavu, tak se přistoupilo k opravě z pontonu. Díky se jenom sanuje spodní stavba a je to levnější,“ říká Adam Koloušek z Ředitelství silnic a dálnic.

Čtěte také

Dělníci na mostní konstrukci pracují z takzvaného pontonu – pracovní plošiny, která pluje po řece. Na ní mohou být vždy dva dělníci. „Výhoda je v tom, že máme pohyblivé pracovní místo. Jinak se toto řeší závěsnou lávkou, která se postupně posouvá, ale s ní se během práce už nelze vracet zpět,“ líčí Jan Ptáček.

Na pontonu mají dělníci i pracovní nástroje a pytle s materiálem. „Celá mostovka se sanuje, vybourají se degradované části betonu, takže po čtyřiceti letech most dostane nový háv,“ doplňuje stavbyvedoucí.

Oprava mostu přes řeku Nežárku u vlakového nádraží v Jindřichově Hradci by měla být hotová do konce listopadu. Ředitelství silnic a dálnic za ni zaplatí bezmála 25 milionů korun bez DPH.

Spustit audio

Související